Totalforbud mot å gjøre opp ild

Brannvesenet innfører totalforbund mot å gjøre opp ild utendørs i kommunene Giske, Haram og Ålesund.

Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix 

Nyheter

Forbudet gjelder fra og med onsdag 24. april og inntil videre, melder Ålesund brannvesen.

Den fine været har ført til at det er svært tørt i flere områder i regionen vår, og skogbrannfaren er for øyeblikket stor i flere kommuner i Møre og Romsdal – og indeksen økende.

– De siste dagene har brannvesenet rykket ut til flere gress- og lyngbranner i Møre og Romsdal. Når det er så tørt som nå skal det svært lite til før det begynner å brenne, sier brannsjef Geir Thorsen.


Økende skogbrannfare på Vestlandet

Det fine været den siste tiden har ført til at faren for gress-, lyng og skogbrann øker på hele Vestlandet.Brannmannskaper begynner å få kontroll i Sokndal – men frykter vinden

Brannmannskaper begynner å få kontroll over den store skogbrannen i Sokndal i Rogaland, men frykter at vind vil føre til at brannen blusser opp igjen.


Fra 15. april til 15. september er det generelt forbud mot å gjøre opp bål i naturen. Det gjelder også grilling i naturen.

– I denne perioden er det kun tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann. Dette er imidlertid på eget ansvar og risiko, skriver brannvesenet.

Nå er det imidlertid så tørt i vegetasjonen at all bruk av ild representerer en brannfare, og det blir totalforbud fram til brannvesenet opplyser noe annet.

HER ER REGLENE UNDER TOTALFORBUD:

Dette kan du gjøre:

  • Grille i din egen hage med aktsomhet.
  • Merk! Ved prekære hendelser kan brannvesenet legge ned forbud mot ALL ild, selv i folks hager. Dette vil bli formidlet i en pressemelding og via lokale medier.

Dette kan du ikke gjøre:

  • Det er ikke lov å tenne opp små kaffebål, engangsgriller, kulegriller, bålpanner, gassgriller, stormkjøkken og andre kokeapparater med brennstoff utendørs .
  • Det er ikke lov å grille eller tenne opp bål i nærheten av skog og mark.
  • Det er ikke lov å tenne bål og grille i strandsonen.
  • Det er ikke lov å tenne opp bål eller grille på de vanligvis godkjente og tilrettelagte bål- og grillplassene.
  • Det er ikke lov å brenne hageavfall, selv på egen tomt. Dette kan leveres inn på avfallsmottak.