Startskuddet gått for The North West

– Ålesund får smartby-lab

– I Wien har vi åpnet en lab for smarte byer, neste lab kommer i Ålesund. Dette er stort. Allerede i dag signerer 10 partnere intensjonsavtalen – norske og internasjonale, forteller generalsekretær for FNs program for smarte byer, Kari Aina Eik, på første dag av The North West.

Kari Aina Eik, prosjektleder for Smarte byer i FN.  

Nyheter

Arrangementet vil sette sitt preg på byen på ulikt vis tre dager til ende.

– Kloden vår er i fare, vi er nødt til å handle nå, sammen skal vi gjøre vårt for å løse klimautfordringene, sa ordfører i Ålesund Eva Vinje Aurdal innledningsvis sammen med ordførerne i kommunene bak arrangementet.

Godt over 20 foredragsholdere står på programmet som kulminerer med gratiskonsert med Eva Weel Skram på Aksla lørdag kveld.

Smarte byer er hovedfokuset. Det handler om digitalisering, reiseliv, skipsfart, havrom og bærekraft og en dose debatt omkring lokaldemokrati.


Blir verktøy for FNs smarte byer

– Dette er veldig stort, medgir Joel Mills, daglig leder for Offshore Simulator Centre (OSC). FN har valgt simulatorsenteret i Ålesund som sitt globale verktøy for å utvikle smarte byer.


Attraktiv og bærekraftig

Målet er å gjøre oss til stolte ålesundere med felles identitet og samhold. Kloke hoder skal blant annet snakke om hvordan gjøre byen smart på ulike områder, slik at den den kan framstå både som attraktiv og bærekraftig.

I fjor var det litt over 1500 påmeldte deltakere. Daglig leder i The North West, Maria Carmona, tror på god oppslutning på de ulike arrangementene. Ikke minst gjelder det nattevandringen som ender med gratiskonsert på Aksla. Her deltar først UKM artister og Isak Shorty før Eva Weel Skram slipper til i 21:45 tiden.

- I fjor gikk rundt 5000 opp trappene. I år er det meldt varmt vær. Vi håper at det kan hjelpe enda mer på oppslutningen omkring nattevandringen, sier Carmona.

Eva Vinje Aurdal, Ålesund, Jon Aasen, Møre og Romsdal fylke, Dag Olav Tennfjord, Skodje, Harry Walderhaug, Giske, Oddvar Myklebust, Sandøy, Knut Harstad, Ørskog, Jim Arve Røssevoll, Sula og Vebjørn Krogsæter, Haram 

Det skjer flere steder

Dagene er spekket med ulike foredrag og innslag på mange ulike steder i byen. Ved å legge arrangement til mindre steder, inviteres folk også til å delta i samtalen.

Arrangementet på BRO fredag ettermiddag er preget av underholdning. Først skal et par innlegg og en paneldebatt gi svar på om vi trenger kreativ næring. Byutvikler i Oslo, Erling Fossen, er konferansieren som skal stille de kritiske spørsmålene.

Etterpå blir det sunnmørsbattle med heiing og leven rundt innleggene. - Jeg håper folk blir, og gjerne tar seg en matbit og drikke, sier Carmona.