– Fartøyet og flytedokken er nå undersøkt

Det er kystvaktskipet «KV Barentshav» som har fått ei krening på seks-sju grader i dokk på Vegsund Slip i Sula. Tirsdag opplyser Vegsund Slip at fartøyet er undersøkt.

Kystvakta sin «KV Barentshav» krenger seks-sju grader i dokk på Vegsund Slip.  Foto: Marius Simensen

Nyheter

* Les siste nytt nederst i denne saka

Det var klokka 14.23 at politiet fikk melding om en båt som hadde fått kraftig slagside da den lå i dokk hos Vegsund Slip søndag. Da nødetatene kom fram, var evakuering av mannskap igangsatt.

Til Sunnmørsposten opplyste politiets operasjonsleder Sindre Molnes i 14.40-tida at de fleste var evakuert.

– Det var snakk om 28 pluss to personer, men det er fortsatt litt uoversiktlig. De aller fleste skal være evakuert og vi jobber nå med å gå over situasjonen å få kontroll på om det er noen som er savnet eller mangler, sa han. Like før klokka 16 bekrefter politiet at alle er evakuert .

Det er Remøy Management i Fosnavåg som eier båten og leier den ut til Forsvaret. Adm. dir. Even Remøy forteller at båten krenger seks-sju grader.

– Vi kan ikke se særlig skade på båten så langt. I morgen kommer det spesialister for å finne ut hvordan den kan rettes opp, sier Remøy.

Mandag opplyser Remøy at situasjonen er uendret.

– Verft og forsikringsselskap vil ha en befaring i morgen.

Etter det Sunnmørsposten har grunn til å tro var det de hydrauliske støttene i dokka som sviktet på styrbord side av «KV Barentshav».

Alle ble evakuert

I ei pressemelding fra politiet opplyses det at ingen av de rundt tredve personene har pådratt seg skader i forbindelse med hendelsen.

«Situasjonen knyttet til selve skipet videre, blir håndtert av Forsvaret som eier av skipet», heter det videre i meldinga.

– Skipet ligger inntil kanten på dokka, så situasjonen er under kontroll. Vi undersøker nå om skipet er tett, eller om det er åpninger inn, sier pressetalsmann Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter til NTB.

«KV Barentshav» blir brukt til redning, patrulje og det meste anna av Kystvaktas oppgaver. Skipet, som på en vanlig patrulje har et mannskap på rundt 18 personer, både militære og sivile, ankom Vegsund Slip 3. juni i forbindelse med vedlikehold.

Kystvakta «KV Barentshav». Slagside i dokk på Vegsund Slip i Sula.  Foto: Smp-tipser


Hørte et stort brak

Sunnmørsposten fikk første melding om hendelsen klokka 14.25. En tipser forteller til Sunnmørsposten at de så og hørte hendelsen fra huset sitt.

– Det var et kraftig smell, og så kantra hele båten inn i dokka. Det var et såpass kraftig brak at den ene sønnen min, som sov, våkna, og alle ungene sprang til vinduet for å se, forteller tipseren.

Etter dette forteller hun at kapteinen på båten gjennom høyttaler ga mannskapet beskjed om å evakuere og hvor de skulle møtes.

– Det virker som de hadde ganske gode rutiner. Og nå ser det ut til nødetatene også har ankommet Vegsund Slip, forteller hun i 14.45-tida.

Redningsselskapet opplyste i ei Twitter-melding at redningsskøyta DNV II var på veg for å bistå. Ålesund brannvesen og Sula brannvesen gjør det samme. Rundt klokka 15.20 er DNV II fremme og ligger klar ved Vegsund Slip. Litt før klokka 19 ble de dimittert.

– Årsak ikke avdekket

Tirsdag er status fortsatt uendret, melder daglig leder i Vegsund Slip, Kristian Drønnen, i en pressemelding.

– Fartøyet og flytedokken er nå undersøkt, og ingen lekkasjer er avdekket. Vi anser situasjonen til å være stabil, og det vil jobbes videre med å sikre fartøyet ytterligere.

Han sier videre at det er opprettet kontinuerlig vakthold for å overvåke situasjonen.

– De neste dagene vil det fokuseres på å fullføre påbegynt arbeid, slik at fartøyet kan dokkes ned.

– Årsak til havariet er ikke avdekket, og vil utredes på et senere tidspunkt, sier Drønnen i pressemeldinga.