Frp kraftig fram i Møre og Romsdal:

Vinner på kampen om Møreaksen

Mens Frp raser nedover på nasjonale målinger går de kraftig fram på dagens fylkesmåling for Møre og Romsdal.
Nyheter

Frps resultat på Respons Analyse sin måling for Møre og Romsdal, utført for Sunnmørsposten, Romsdals Budstikke og Tidens Krav, er oppsiktsvekkende. Partiet får en oppslutning på 19,3 prosent. Det er en økning på 3,3 prosentpoeng fra en tilsvarende måling i juni, og det er 6,2 prosent høyere enn det partiet fikk under kommune- og fylkestingsvalget i 2015.

– Dette er en Sylvi Listhaug-effekt. Jeg kan ikke forklare det med noen annet, sier daglig leder i Respons Analyse, Thor Gaard Olaussen.

Ifølge valgnettstedet Pollofpolls var Frps snittoppslutning på landsbasis forrige uke på 9,8 prosent. I Møre og Romsdal ligger de altså nå nesten 10 prosentpoeng over landssnittet.

– Møre og Romsdal tjener på at de har et meget godt kobbel av politikere i regjeringen. I tillegg er det nok også lokale saker som spiller inn, påpeker Olaussen.

Aksekampen

Da kommer en ikke unna debatten om trasévalget over Romsdalsfjorden. Målingen er tatt opp i dagene rett etter at Frp-nestleder og eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug gikk ut i VG med krav om å skrote Møreaksen som trase. I kjølvannet av det utspillet har debatten gått høyt der Frp er blitt skyteskive for tilhengerne av prosjektet. Det har åpenbart partiet tjent på i form av høyere oppslutning.

Målingen viser at Frp tar velgere fra både Senterpartiet og Høyre. Partiet har klart høyest oppslutning på Sunnmøre og har færrest velgere i Romsdal.

Men det er ikke bare Frp som kan juble over dagens måling. Senterpartiet fortsetter framgang og er nå hårfint, og godt innenfor feilmarginen, større enn Arbeiderpartiet i fylket. En oppslutning på 17,7 prosent gir partiet en fylkestingsgruppe på ni mandater. Like mange som Ap. Blir det valgresultatet kan det bli en interessant dragkamp om fylkesordførervervet.

Partiet er det suverent største på Nordmøre med en oppslutning på smått sensasjonelle 31 prosent. Men resultatene er heller ikke dårlige på Sunnmøre og i Romsdal med henholdsvis 14 og 15 prosent.

– I de tallene vi sitter på er det ingenting som tyder på at Senterpartiet vil sprekke i innspurten. Slik bildet ser ut nå blir partiet den store valgvinneren, sier Olaussen.

Taper velgere

Og mens Frp i Møre og Romsdal klarer unngå å bli dratt med nedover sammen med moderpartiet, klarer ikke Ap i fylket å stå mot. Tendensen i fylket er akkurat den samme som på landsbasis. Partiet sliter tungt. Et resultat i fylket på 17,6 prosent er godt under resultatet fra det svært dårlige stortingsvalget for to år siden. Bare i løpet av sommeren har oppslutningen falt med 1,2 prosentpoeng. Akkurat nå står partiet sterkest i Romsdal med 22 prosent og svakest på Sunnmøre med kun 16 prosent.

– Ap sliter tungt. De taper velgere først og fremst til Senterpartiet, men de lekker også velgere til SV og MDG, påpeker Olaussen.

Største parti i fylket er nå Høyre. Et resultat på 20,1 prosent er noen svakere enn det gode resultatet partiet fikk under stortingsvalget for to år siden, mens partiet ligger 2,1 prosentpoeng høyere enn under lokalvalget for fire år siden. Klarer de dette resultatet vil fylkestingsgruppen øke fra ni til 10 representanter. Høyre er det partiet som er sterkest er rammet av fogderistriden i fylket. De er helt nede på fire prosent oppslutning på Nordmøre, men får hele 27 prosent oppslutning på Sunnmøre. De er dermed klart største parti på Sunnmøre.

MDG vokser

Det er også grunn til å merke seg at Miljøpartiet de grønne (MDG) fortsetter framgangen i fylket. En oppslutning på 5,1 prosent gir dem en fylkestingsgruppe på to mandater, og de står nærmest til å ta sistemandatet fra Arbeiderpartiet. Mye av veksten ser ut til å komme fra at de makter mobilisere sine egen velgere og sympatisører.

MDG er nå større enn både SV, Rødt og Venstre. Alle disse tre partiene går tilbake sammenlignet med en tilsvarende måling i juni. SV ligger fortsatt an til å få to mandater i fylkestinget, mens Rødt ser ut til å kunne klare å komme inn med ett mandat.

Ett mandat er også alt Venstre klarer på denne målingen. Partiet sliter tungt og Pål Farstad kan bli eneste Venstre-mann i det nye fylkestinget.

KrF sliter også, men på denne målingen henter de seg litt inn og klarer berge tre av de fire mandatene de i dag har i fylkestinget.

Nordmørslista kommer på denne målingen inn med en representant i fylkestinget, mens ingen av de to sunnmørslistene makter sikre seg et mandat.

Målingen er basert på 800 telefonintervjuer. Den er tatt opp i tidsrommet 12 til 15 august og må tolkes innen feilmarginer som varierer fra 2 til 3,5 prosent.