Industridesignkonferansen IDC på Giske:

Her skal møbeldesignere og skipsingeniører få lære av Lego og klesbransjen

Industridesignkonferansen IDC arrangeres for andre gang i oktober, og ser ut til å ha kommet for å bli.

Et rom som skal fylles: 3. oktober skal hallen i Øygardshamna på Giske fylles opp av designere, ingeniører, entreprenører og andre designinteresserte. Prosjektleder Anniken Vorpenes (tv.) og programansvarlig Mette Skjong for industridesignkonferansen presenterer et tett program for dagen.   Foto: Staale Wattø

Nyheter

Industridesignkonferansen «IDC/19» skal samle fagfolk, studenter og andre designinteresserte i Øygardshamna på Giske 3. oktober.

Konferansen har i år bærekraft som et viktig tema, og går over én dag, med faglig påfyll, prisutdeling, mingling og fest.

– Industridesignere har tradisjonelt hatt få møtepunkter der de kan utveksle erfaringer og lære av hverandre. De jobber gjerne hver for seg, på ulike felt. Men designere har mye å lære av andre designere, uansett bransje, og nå får de igjen mulighet til å samles på IDC. Vi tenker at dette er en konferanse som har kommet for å bli. Responsen fra deltakere og samarbeidspartnere etter i fjor tyder på det, forteller prosjektleder Anniken Vorpenes og programansvarlig Mette Skjong.

Programmet er klart: Bærekraft er et av temaene til årets utgave av industridesignkonferansen på Giske, forteller prosjektleder Annikken Vorpenes (t.v) og programansvarlig Mette Skjong ved Øygardshamna på Giske.   Foto: Staale Wattø

Momentium er arrangør, i samarbeid med NTNU, stiftelsen Design og arkitektur Norge (DOGA), Arkitektur- og designhøgskolen I Oslo, og Nextdigital.

Prisutdeling

Konferansen samlet rundt 300 deltakere og bidragsytere i fjor, og prosjektledelsen satser på like godt oppmøte i år også.

– Vi håper å se mange studenter på konferansen i år, som blir inspirert av å se de mange ulike jobbmulighetene innen industridesign og innovasjon. Men også andre designinteresserte er hjertelig velkomne, uten at de nødvendigvis trenger å ha design som yrke, sier Skjong.

Fire priser skal deles ut på årets konferanse, i kategoriene årets industridesignbedrift, årets merkevare, bærekraftprisen, samt en startup-pris til en gründerbedrift som er fem år eller yngre.

Tradisjon for design

Utgangspunktet for konferansen er den lange historien med industridesign på nettopp Sunnmøre, med suksesshistorier på rekke og rad. Da Aftenposten i 2017 inviterte til kåring av Norges beste design, kom Peter Opsviks Tripp Trapp-stol på førsteplass, foran båtbaugene X-Bow fra Ulstein verft. Ostehøvelen kom på tredjeplass.

– Sunnmøre er sånn sett unikt. Det finnes neppe mange andre plasser i verden med så mange designere og designbedrifter samlet på en så liten plass. Dette er den naturlige plassen for en egen industridesignkonferanse, sier Skjong.

I forkant av årets konferanse har de spurt aktører og samarbeidspartnere om tips til aktuelle tema som engasjerer.

Internasjonal suksess: Andre Holzweiler kommer til Giske for å dele historien bak klesmerket «Holzweiler».   Foto: IDC/19

– Bærekraft var et av svarene vi fikk. Flere i klesbransjen har kommet forholdsvis langt i arbeidet med å få til en mer bærekraftig produksjon, som motefirmaet Holzweiler, som bruker mye resirkulert ull i skjerfene sin.

Det er Andreas Holzweiler som kommer til Giske. Sammen med søsteren Susanne Holzweiler og kona Maria Skappel Holzweiler har han siden 2012 hatt stor suksess med klesmerket som har en liten kleshenger som logo.

Lego tenker nytt

Professor i innovasjon: Italienske Roberto Verganti.   Foto: IDC/19

Bærekraft er også noe den italienske professoren i innovasjon, Roberto Verganti, er opptatt av, når han i sitt foredrag på Giske skal vise hvordan design kan brukes aktivt i bærekraftig innovasjon og forretningsutvikling.

Han har skrevet flere bøker om nettopp meningsfull design.


Kommer: LEGOs Elodie Lepaludier.  Foto: IDC/19

Franske Elodie Lepaludier representerer LEGO, der hun er seniordesigner og teknologisjef.

Hun vil fortelle om hvordan selskapet tenker nytt for å nå en ny generasjon. LEGO satser nå stort på innebygd elektronikk i produktene sine, med mål om å lære barn kunsten å programmere.

Øyvind Gjerde Kamsvåg i Ulstein, mannen bak X-Bow, kommer til konferansen for å dele historien bak deres revolusjonerende skipsdesign.

Jan Christian Vestre er leder av familiebedriften Vestre som produserer utemøbler. Selskapet har all sin produksjon i Skandinavia, basert på fornybar energi og kortreiste og miljøvennlige materialer.

Design som redder liv

Disse kommer også:

Tor Inge Garvik i nonprofit-selskapet «Laerdal Global Health», er industridesigner og har jobbet med design i og for lavressursområder siden 2000. Målet er å redde nyfødte og mødres liv i områder der fødsel utgjør en stor risiko. Innen 2020 håper selskapet å bidra til å redde 400.000 liv hvert år, ifølge egen nettside.

Monika Hestad er blant annet gründer og forsker innen designledelse, innovasjon og merkevarebygging. Hun har skrevet boka «Branding og Product Design».

Øystein Hagen i selskapet «Æra Strategic Innovation» har viet sin karriere til strategisk innovasjon og innovasjonsledelse.

Ålesunder: Konferansier Nina Volstad.   Foto: IDC/19

Nina Volstad skal også i år være konferansier, slik hun var i fjor. Volstad er opprinnelig fra Ålesund, og er Strategic Design Director på Oslo-kontoret til internasjonale «Designit». Hun er også kjent for hyppige familieovernattingsturer i friluft med små barn, og kommer snart med en bok om dette.