Veslemannen: Se direkte

NÅ: Flere ras fra Veslemannen torsdag kveld

Det ustabile fjellpartiet Veslemannen har aldri bevegd seg så raskt som nå. Det siste døgnet er det registrert 39 skredhendelser. Farenivået opprettholdes.

Video-stream fra NRK.

Nyheter

Farenivået for fjellpartiet har vært rødt siden fredag 30. august. Bevegelsene har økt etter dette, særlig det siste døgnet. Årsaken er nedbør.

Det er også meldt noe nedbør på lørdag og søndag, og på bakgrunn av bevegelsene opprettholdes rødt farenivå, melder NVE torsdag kveld.

Mye nedbør natt til torsdag førte til en rekke steinsprang fra fjellpartiet, som ligger i Rauma kommune i Møre og Romsdal. Regnværet har over tredoblet farten i den nedre delen siden onsdag.

Veslemannen beveger seg nå én meter i døgnet i den øvre delen og 70 centimeter i døgnet i den nedre delen, kalt Spiret.

Torsdag formiddag gikk det nye steinsprang fra Veslemannen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix  Foto: Ørn E. BorgenHåper på skred

Det røde farenivået og de økte hastighetene har ført til at ingen tog får passere i området. Raumabanen er stengt for trafikk mellom Bjorli og Åndalsnes, opplyser Bane Nor. Det er fortsatt vanskelig å si når togene igjen kan passere gjennom dalen.

Raumas ordfører håper det snart er slutt på usikkerheten og evakueringene.

– Vi håper jo nå at et skred vil komme, slik at vi kan sette en stor strek over dette som har pågått siden 2014. Vi følger spent med på den videre utviklingen, sa ordfører Lars Olav Hustad (H) til pressen utenfor rådhuset i Rauma torsdag ettermiddag.

Evakuert for 16. gang

Da farenivået ble oppjustert sist fredag, ble beboerne under fjellpartiet nok en gang evakuert – denne gangen for 16. gang.

– De evakuerte er jo naturligvis veldig spente, slik som alle oss andre. De har fått med seg den voldsomme hastigheten i fjellet. Samtidig er de jordnære folk, og vi har alle opplevd å befinne oss i denne situasjonen tidligere, hvor vi har trodd at det skulle komme noe. Så vi får ta forbehold, understreker ordføreren.

Rauma-ordfører Lars Olav Hustad (H) og geolog Lars Harald Blikra i NVE møtte pressen i Åndalsnes torsdag ettermiddag.   Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Geolog Lars Harald Blikra i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sier at hastighetene fortsetter å øke, noe som gjør at geologene er nødt til å være oppmerksomme hele tiden.

– Nå håper vi bare at det fjellet skal ned, sier Blikra.

Økningen i bevegelsene vitner om at Veslemannen er svært ustabil. Her ses steinsprangene torsdag formiddag. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix  Foto: Ørn E. Borgen