Video fra NRK: Her raser store deler av Veslemannen

Spiret på Veslemannen har rast: – En betydelig del er borte

Hele den nedre delen av det ustabile Veslemannen har gått nå. – En betydelig del er borte. Vi må sjekke når det blir lyst, sier geolog Lars Harald Blikra i NVE.

Her raser store deler av Veslemannen. Video med tillatelse fra NRK.Kreditering: NRK

Nyheter

– Spiret har gått ut nå. Det er bare et stort hull oppe i fjellsida der, sier geolog Lars Harald Blikra i NVE til Sunnmørsposten klokka 21.20.

– Det begynte med masse småras, og så gikk resten.

Det 50 meter høye Spiret er et parti av den nedre delen av det ustabile fjellpartiet, som har vært med på å holde Veslemannen oppe.

Like etter klokka 21. gikk et stort ras. Om det hele Veslemannen som har rast, er for tidlig å si.

– Jeg har ikke oversikt over hvor langt det gikk ennå. Det er mørkt her, så det er vanskelig å anslå. Det har gått i flere vendinger. Alt som var veldig aktivt, ser ut til å ha gått, sier Blikra.

– En betydelig del er borte. Det er jubel i taket her. Vi må sjekke litt mer når det blir lyst.Raset som kom fra Veslemannen torsdag kveld, er det kraftigste på lang tid. Det er usikkert om det er hele Veslemannen som har rast.   Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpixStørste siden 2014

– Det er nok frontpartiet, det som vi kaller for spiret, som har rast ut. Pluss en del til. Det har vært en stabiliserende faktor så langt, sier vakthavende geolog Einar Anda til NTB.

– Det er et ganske stort skred vi snakker om, det største siden vi begynte overvåkingen høsten 2014, fortsetter han.

Hvor stort skredet er, må det nærmere analyser og målinger til for å kunne fastslå.

– Hvor stort det totale volumet på raset er, må vi nesten vente til dagslyset kommer før vi kan si noe om. Da kan vi få observere situasjonen nærmere.

Anda forteller at massene akselererte kraftig rett før det kraftige skredet ved 21-tiden. Geolog Lars Harald Blikra anslår overfor NRK at det kan ha rast ut mellom 50.000 og 100.000 kubikkmeter med masse.

Torsdag ettermiddag gikk flere steinsprang fra Veslemannen.   Foto: NTB Scanpix

Evakuert til NRK: – Har dansa seiersdans

Farenivået for fjellpartiet har vært rødt siden fredag 30. august. Store nedbørsmengder er årsaken til at bevegelsene har økt.

Håpet nå, er at såpass store mengder har rast at fjellet vil stabilisere seg, slik at beboerne slipper flere evakueringer.

Beboerne under fjellpartiet er evakuert for 16. gang. Gunn Walstad Sogge, en av de evakuerte, sier til NRK torsdag kveld at de er svært glade for at en stor del av fjellet nå har rast ut.

– Vi er helt utrolig lykkelige. Vi har dansa seiersdansen på Horgheim nå. Jeg hører at det fremdeles raser godt, men nå har vi et stort håp om at vi kan få være hjemme i fred, sier Sogge til NRK.

Ordfører Lars Olav Hustad (H) i Rauma sier til VG at dersom Mannen nå raser, er dette noe innbyggerne har ventet på i fem år.

– Dette har de hatt hengende over seg i fem år nå. Det er en gledens dag om det har kommet ned så mye at man kan sette en strek for historien om Veslemannen. Det er en lettelse, sier Hustad til VG.


Veslemannen: Se direkte

NÅ: Flere ras fra Veslemannen torsdag kveld

Det ustabile fjellpartiet Veslemannen har aldri bevegd seg så raskt som nå. Det siste døgnet er det registrert 39 skredhendelser. Farenivået opprettholdes.Video-stream fra NRK.