25 av 30 omkomne i brann var menn

Antall omkomne i brann går heldigvis ned, men andelen menn har økt.

Spesielt år: 2019 går inn i historiebøkene som året der andelen menn som døde i brann var ekstra høy.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix (illustrasjonsbilde)

Nyheter

Totalt har det omkommet 1079 personer i branner i Norge siden år 2000, skriver Norsk brannvernforening.

Hittil i år har 30 personer omkomme i brann i Norge. 25 av disse er menn.

– Menn har dessverre toppet dødsbrannstatistikken i mange år, men aldri så voldsomt som i år.

Det sier Cecilie Daae, direktør i Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap (DSB) i ei pressemelding.

– Lyspunktet i denne dystre statistikken er at jevnt over går antall brannomkomne ned. Ser vi på tallene for de siste 20 årene, går det heldigvis riktig vei. Det er takket være et målrettet samarbeid mellom brann- og redningsvesenet, el-bransjen, forsikringsbransjen og myndighetene, fortsetter Daae i meldinga.

Det blir oppfordret til å skifte batteri i røykvarslerne, og å passe på i jula – en risikoperiode for brann med sine levende lys og storstilte bruk av elektrisk utstyr.


Aktlaust, men ikkje bevis for brannårsaka:

Søre Sunnmøre tingrett: – Å forlate huset utan å forsikre seg om at alle brennande lys er sløkte, vil vere eit klart brot på aktsemdplikta

Mannen og kvinna forlét huset utan å forsikre seg om at alle levande lys var sløkte. Like etter stod huset i brann.Søre Sunnmøre tingrett:

Nektar å betale førelegg etter husbrann - forklarte seg i tingretten

Eit telys var kanskje alt som skulle til. Paret som nektar å godta førelegg frå politiet, forklarte kva som skjedde i forkant av brannen på Vartdal i 2017.