Det blir Slinningsbål i år også

Bålgjengen frykta ei stund at de ikke fikk lov til å ha noe bål i år, men nå har de fått klarsignal fra kommunen. Det blir imidlertid ikke noe arrangement i tilknytning til bålet, og publikum oppfordres til å følge det fra båt eller via livesending.

Årets bålsjefer: F.v.; Jakob Grønfur, Oskar Hessen og Fredrik Lillebø.   Foto: PRIVAT

Nyheter

Som en del kanskje har fått med seg: Bygginga av Slinningsbålet 2020 er så smått i gang.

– Vi frykta ei stund at vi ikke ville få lov til å ha noe bål i år, men nå har vi fått klarsignal fra kommuneoverlegen, sier Oskar Hessen – en av tre bålsjefer på årets bål.

– Vi begynte bygginga i dag fredag, og etter å ha raka og gjort klart, er det første laget lagt. På holmen har vi allerede et par tusen paller, fortsetter han.

Har fått klarsignal: Det blir bål i år, og tradisjon tro starta bygginga så smått 1. mai.   Foto: Line Helgesen

20-30 meter

Bålsjefen forteller at de ser for seg et 20-30 meter høyt bål.

– Akkurat hvor høyt det blir, gjenstår å se.

– Har dere fått noen restriksjoner på grunn av koronaen?

– Ja. Det blir ikke noe arrangement i tilknytning til bålet i år. Og publikum oppfordres til å følge det enten fra båt, eller via livesending. Når det gjelder sistnevnte blir vi å komme tilbake med mer info seinere, sier han. Bålet blir enten lørdagen før, eller lørdagen etter, Sankthans.

– Var det slik at dere var redd båltradisjonen ville dø ut, hvis dere ikke hadde fått lov til å ha bål i år, spør vi. Svaret som kommer er en bålsjef verdig:

– Slinningsbålet dør aldri.


Evaluering av Slinningsbålet:

– Forventer at sikkerheten blir ivaretatt

Mandag ble det holdt evalueringsmøte vedrørende Slinningsbålet, og de involverte kan melde om mye positivt.Dronninga møtte bålsjefane

Sjefane for Slinningsbålet fekk møte dronning Sonja søndag.Se video:

Slik griller man en burger på Slinningsbålet

I et stunt ble det i går brukt helikopter for å grille en hamburger på Slinningsbålet.


Restriksjoner også til bålgjengen

Sunnmørsposten har vært i kontakt med kommuneoverlege Olav Mestad. Han sier at saka er tatt opp med kriseledelsen i kommunen, og at det i så måte er flere enn han som har gitt klarsignal.

– I tillegg til det med at vi ikke ønsker noe arrangement i tilknytning til bålet, og at folk i stedet oppfordres til å se det fra båt eller via streaming, har vi også sagt at bålgjengen må operere i arbeidslag på fem og fem, og at de sørger for at smittevernreglene følges i bygginga, sier han.

– Ellers er det ei stund igjen til Sankthans, og det kan være at det er andre regler da, enn de som gjelder nå. Det får vi se på når den tid kommer, legger han til.


- Det beste som har vært

I år er andre gangen det er fyrverkeri etter at bålet er tent. Det skapte begeistring blant publikum.Se stor billedserie fra Slinningsbålet her

Slinningsbålet ble tent lørdag kveld og flere tusen mennesker bivånet det.Slik brant Slinningsbålet 2019

Se opptak av båltenninga på Slinningen.