«Viking Star»:

Person på skip i opplag i Ålesund koronasmitta

En person om bord i et skip som ligger i opplag i Ålesund er smittet av koronaviruset. Det er 105 personer om bord i skipet.

Cruiseskipet Viking Star ligger for tiden i opplag i Ålesund.   Foto: Staale Wattø

Nyheter

Fungerende kommuneoverlege Aleksander Linge Sommerdalen fikk tirsdag melding om at én person er smitta av koronaviruset i Ålesund.

Personen er mannskap på et skip som ligger i opplag i Ålesund. Mens skipet har vært i opplag, skal mannskapet ha vært isolert på båten. Den smittede er mannskap på cruiseskipet «Viking Star», bekrefter pressekontakt i Viking Cruises Jon Mørland.

Det er uklart hvordan vedkommende er smittet, og de 105 personene på skipet skal nå testes for korona. Alle som er om bord i skipet er mannskap.

– Rapporter fra skipet tyder på at de har gjort et svært godt arbeid med å hindre mer smitte om bord. Vi mistenker ikke smittespredning fra dette skipet, sier Sommerdalen i en pressemelding.

Tredje test

Mørland i Viking Cruises forteller at det var den tredje koronatesten som personen tok som var positiv.

– Personen ankom skipet den 17. juli. Vedkommende hadde testet negativt i sitt hjemland før avreise, og gikk rett i karantene på egen lugar på skipet. Etter ti dager i karantene testet personen negativt for andre gang, men personen satt i karantene i fire dager til fordi rederiet opererer med fjorten og ikke ti dager karantene, forteller han.

Det var den tredje testen, som ble tatt for et par dager siden, som kom tilbake positiv.

– Personen har ikke hatt noen kontakt med hverken havn eller myndigheter. Det er meget strenge regler, og hele mannskapet har helt minimert kontakt med havn og myndigheter, sier pressekontakten.

Han understreker at mannskapet ikke har anledning til å gå i land, og at andre ikke har anledning til å gå om bord i skipet.

Jobber med å organisere testing

Kommunedirektør i Ålesund kommune, Astrid Eidsvik, forteller at det tirsdag kveld jobbes med å organisere testing av de 105 personene om bord i skipet. Hun sier at det sannsynligvis blir Ålesund kommune som har ansvar for testingen.

– Testingen blir gjennomført så raskt som vi klarer å organisere det, sier hun.

Da den smittede personen kom til skipet den 17. juli skal vedkommende ha kommet med fly, for så å bli fraktet rett til skipet.

– Ellers skal ikke personen ha vært i land, sier Eidsvik.

Også fungerende kommuneoverlege, Aleksander Linge Sommerdalen, forteller at han jobber med å organisere testing.

– Vi vil sannsynligvis komme i gang med testingen i morgen. Utfordringen er at vi ikke kan gjøre testene på våre etablerte teststasjoner, sier han.

Han mistenker ikke smitte utenfor skipet.

Strenge rutiner

Sommerdalen forteller at det skal ha vært strenge rutiner for mannskapet som kommer om bord i båten.

– De sitter de første fjorten dagene på enelugar, praktisk talt i isolasjon. Bagasjen og klærne deres blir desinfisert når de kommer om bord på skipet, sier han.

Likevel skal det altså ha kommet koronasmitte til skipet. Nå må kommuneoverlegen og skipslegen drive smittesporing på båten.

– Det blir krevende å drive nærmest detektivarbeid for å finne ut hvem som er eventuelle nærkontakter av den smitta personen på båten. Mye av denne jobben gjøres om bord, og vi forventer å få oppdatert informasjon om dette i løpet av kvelden, avslutter Sommerdalen.

Skipet har ikke hatt gjester siden 15. mars, og har ligget i opplag i Ålesund siden 18. mai.

Dette er første registrerte smittetilfelle i Ålesund siden 7. juli. Totalt har 36 personer fått påvist koronavirus i Ålesund kommune.

Fra før sitter også fire personer fra Ålesund i karantene etter å ha vært på tur med hurtigruteskipet Roald Amundsen. To av dem som var med på den første turen går ut av karantene onsdag dersom siste test for koronaviruset er negativ.

Ingen av de fire i karantene har symptomer på koronaviruset.