Slik blir vaksinasjonene framover

Lurer du på hvordan vaksineringen går i Ålesund kommune? Her har du svaret.

Parken: Anne Berte Hareide forteller hvordan de skal vaksinere fremover på Scandic Parken hotell.  Foto: Nils Harald Ånstad

Nyheter

– De som kan vaksinere seg nå er de som har fylt 70 år og oppover. Risikogruppe fire blir også kalt inn. De fra 70 år må melde seg på. Det er lagt ut 1000 timer denne uken og det blir lagt ut flere timer ukene fremover. Dette blir kunngjort via annonser og på kommunens hjemmesider. Gruppe fire blir kalt inn og de har vi en liste fra fastlegene på, sier Anne Berte Hareide, leder for massevaksinasjonen i Ålesund kommune.


Prioriteringsrekkefølgen av risikogruppene

1. Beboere i sykehjem

2. Alder 85 år og eldre

3. Alder 75-84 år

4. Alder 65-74 år
og samtidig personer mellom 18¤ og 64 år med sykdommer/tilstander med høy risiko for alvorlig forløp (merket med * i listen over risikogrupper under)

5. Alder 55-64 år med underliggende sykdommer/tilstander (se listen over risikogrupper under)

6. Alder 45-54 år med underliggende sykdommer/tilstander

7. Alder 18-44 år med underliggende sykdommer/tilstander

8. Alder 55-64 år

9. Alder 45-54 år

Kilde: FHI.


– Hvor kan folk vaksinere seg?

– Vi massevaksinerer på Scandic Parken hotell og er en del legekontor som vaksinerer i Ørskog, Haram og Sandøy. Gamle Ålesund vil stort sett ha sentral vaksinering, sier hun.

– Hvordan melder man seg til vaksinasjon?

– Det er lagt ut en link på hjemmesiden til Ålesund kommune der folk kunne melde seg på. Det vil sannsynligvis i løpet av dagen komme ut flere timer og det går fra uke til uke, sier Hareide. Hun legger til:

– Man finner informasjon på hjemmesiden til Ålesund kommune, der står det «informasjon om vaksinering». Det ligger statusoppdatering fra uke til uke om hvem vi vaksinerer akkurat nå. Vi har vaksinert de over 75 og risikogruppene, men de som ikke er risikogruppene vil få tilbud om massevaksinering. Vi vil opprette en vaksinestasjon på Skodje neste uke.


Så mange er vaksinert
  • Det er satt 11 435 vaksinedoser i Ålesund kommune.
  • 12,4 prosent av befolkningen har fått første dose og 4,7 prosent er fullvaksinert.

Kilde: Ålesund kommune.


– Hvordan blir vaksineplanen framover?

– Vi følger de nasjonale planene. Nå er det gruppe 4 som vaksineres, og vi har startet med de eldste her. Det vil si fra fylte 70 år og neste gruppe er de over 65 år. Jeg tror det er rundt 6500 mellom 65 og 74 år i Ålesund kommune. I tillegg skal personer i gruppe fire vaksineres nå. Vi regner det med det er omtrent 1000 i denne gruppen. Da er det rundt 7500 som skal vaksineres nå før vi går til gruppe fem. Det er også en del prioritert helsepersonell som skal vaksineres, de får tildelt timer og trenger ikke melde seg på. Vi forventer jo å få økning i doser fremover sånn at vi får gitt flere vaksiner, forteller Hareide.

– Hva er det folk får tilbud om nå? Hvordan løser dere pausen av AstraZeneca-vaksinen?

– Vi får kun Pfizer i Ålesund nå. Det er stor usikkerhet rundt dose to av AstraZeneca. Vi forholder oss til myndighetene. Dose to blir ikke gitt før i begynnelsen av mai helst og da har styresmaktene tid til å finne ut av det. Det er seks uker mellom dosene til Pfizer. Alle får bestilt time til dose to samtidig med dose en, sier hun.

– Det har vært en del pågang på vaksinetelefonen i dag. Hva sier du til det?

– Det hadde vært veldig fint om alle ikke ringer vaksinetelefonen, siden er den til for dem som ikke greier å bestille på nett. Det gjør at vi ikke får gjort jobben vår godt nok og de som trenger det kommer ikke til, avslutter Hareide.