Køen kortes ned i Ålesund:

Nå er det 50-åringene sin tur å få vaksine

Denne uka er 1971 det magiske fødselsåret, for nå kan alle som ble født det året eller tidligere bestille time for vaksinering i Ålesund.

Framdrift i Ålesund: Vaksineansvarlig i Ålesund, Anne Berte Hareide.  Foto: Nils Harald Ånstad

Nyheter

Ålesund kommune vaksinerer nå, i uke 24, innbyggere i gruppe 8, som er aldersgruppa 55–64 år, og åpner for bestilling av time for alle som fyller 50 år eller er eldre, som da utgjør halve gruppe 9.

– Vi håper å kunne åpne for vaksinering av alle i gruppe 9 – ned til 45 år, med bestilling fra og med mandag 21. juni. Da har vi kommet langt, sier Anne Berte Hareide, vaksineansvarlig i Ålesund kommune.

– Dette er store alderskull, men en god andel i disse gruppene er allerede vaksinert, enten fordi de er i en risikogruppe, eller har fått tidligere tilbud som helsepersonell, sier hun.

Status før inneværende uke er at 56,1 prosent av alle i gruppe 8 nå har fått vaksine.

Et løft med flere vaksiner

I gruppa 45–54 år er 29 prosent allerede vaksinert. Dette er ei aldersgruppe som totalt teller rundt 9000 personer, så da gjenstår det rundt 6.000 uvaksinerte blant dem.

Vaksinedatoene som nå er lagt ut for alle ned til 50 år er 29. og 30. juni, samt 1. juli.

Sist fredag satte vaksineteamet opp mot 1.100 doser på samme dag.

– Vi håper å få mange doser hver uke framover, og har som mål å kunne sette i snitt 16 doser på fem minutter, sier Hareide.

I inneværende uke er det 2928 doser som blir satt.

Ferietid

For uke 25 ser det enda bedre ut, med hele 3702 doser tilgjengelig. Det er den første uka i skoleferien i Møre og Romsdal.

– Vi håper å få tilsvarende høgt antall doser også i uke 26 og 27, for da skal videre vaksinering gå fort, sier Hareide.

– I aldersgruppene som nå får tilbud om vaksine er det mange foreldre med skolebarn. For flere kommer kanskje vaksinetidspunktet i konflikt med reiseplaner i familien?

– Vaksinene kan heldigvis oppbevares kjølig i en måned. Alle timene i uke 25 er bestilt. For uke 26, som ble lagt ut mandag morgen, er det fortsatt mye ledig, selv om jeg kan se, i løpet av denne samtalen, at bestillingene tikker inn. Jeg ser også at mange som nå bestiller er født i 1971. Vi skulle gjerne ha visst flere uker fram i tid hvor mange doser vi kommer til å få. Det ville gjøre det lettere for alle parter å planlegge for vaksinering.

– Budskapet nå er at det er mange ledige timer for vaksinering av alle som er 50 år og eldre i uke 26, sier Hareide.

All vaksinering i veke 24 og 25 skjer på Sparebanken Møre Arena.

Det skal gå 9 uker mellom dose 1 og dose 2.