Biden og Putin lettet på stemningen

Stemningen er lettere mellom USA og Russland etter at de to presidentene møttes onsdag.

Håndtrykk: Biden og Putin møttes for første gang som presidenter.  Foto: Alexander Zemlianichenko

Nyheter

Onsdag møttes president i USA Joe Biden og president i Russland Vladimir Putin, i et forsøk på å lette på den svært anspente stemningen mellom landene. Det ble holdt to møter: Først ett med kun presidentene og deres utenriksministere, deretter ett med flere tjenestemenn til stede.

Presidentene kom blant annet til enighet om å sende ambassadører til hverandre igjen, for å senke spenningsnivået. Det kunngjorde Putin på sin pressekonferanse etter møtene.

Russlands ambassadør til USA, Anatolij Antonov, ble kalt tilbake til Moskva for tre måneder siden, etter at Biden kalte Putin en morder.

USA kalte på sin side sin ambassadør til Russland tilbake for om lag to måneder siden, da Russland foreslo at han burde vende hjem til Washington.

De to presidentene holdt hver sine pressekonferanser etter møtene, som tok kortere tid enn forventet.

Cybersikkerhet

Det virker som at presidentene oppnådde litt av formålet med møtet, Putin har i ettertid sagt at møtet var konstruktivt, og at der ikke var noen fiendtlig stemning.

Videre fortalte den russiske presidenten at de to hadde snakket om hvordan cyberangrep bør stoppes.

Russlands president Vladimir Putin lytter til oversettelsen av et spørsmål under sin pressekonferanse. Foto: Denis Balibouse/Pool Photo via AP/NTB   Foto: Denis Balibouse

– Begge parter har visse forpliktelser på dette området, sier Putin.

Russlands leder sier cybersikkerhet er usedvanlig viktig for begge land, og hevder Russland delte store mengder informasjon om angivelige dataangrep med USA, uten at sistnevnte var villig til å svare. Han pekte blant annet på et nylig angrep på helsevesenet i Moskva-regionen.

– Jeg tror ikke USA er spesielt interessert i å snakke om det, de vil heller komme med påstander om angrep mot dem. Det vi trenger, er ekspertdrøftelser oss imellom. Det er vi enige om, sier Putin.

Videre nevnte han nasjonens tilstedeværelse i Arktis, og sa at den ikke er noe å bekymre seg over.

– Vi følger internasjonale standarder og bryter ingen lover, sa Putin.

Han pekte på at både USA og Russland er med i arktisk råd, og at Russland overtok formannskapet tidligere i år. Han mener samarbeidet blant annet vil være viktig i kamp mot klimaendringene.

Ga Putin liste

President Biden, understreket i sin pressekonferanse behovet for et stabilt og forutsigbart forhold mellom de to verdensmaktene. Også han mente møtene hadde vært positive og konstruktive.

Videre fortalte han at han hadde gitt en liste med 16 områder som ikke må angripes av hackere til den russiske presidenten.

USAs president Joe Biden ga Vladimir Putin et par pilotbriller under onsdagens toppmøte i Genève. Foto: Peter Klaunzer / AP / NTB  Foto: Peter Klaunzer

– Dette er områder som er definert som kritisk infrastruktur i amerikanske lover. Fra energisektoren til vannsystemene, sa Biden.

Han ga Vladimir Putin to gaver under onsdagens toppmøte. En av dem var et par av pilotbrillene som er blitt Bidens eget varemerke.

Den andre gaven var krystallskulptur av en amerikansk bison.

De to presidentene møttes i Villa La Grange ved Genévesjøen i Sveits.