Stor konferanse i Ålesund til helga:

Jødehat, rasisme og solidaritet

Hvem hater jøder i Norge i dag? Er Israel en apartheidstat?

Israel: Er kritikk av Israel den nye antisemittismen? Det er ett av flere spørsmål som skal debatteres under en konferanse i Ålesund kommende helg. (Illustrasjonsfoto)  Foto: Mahmoud Illean/AP/NTB

Nyheter

Det er noen av spørsmålene som vil bli debattert under en konferanse i Ålesund 23. og 24. oktober. Konferansen har fått overskrifta «Antisemittisme, rasisme og solidaritet».

Antisemittisme er et annet ord for jødefiendtlighet.

I Fagerlia

Konferansen finner sted på tidligere Fagerlia videregående skole, nå Ålesund videregående skole. Arrangører er Norsk Folkehjelp i Ålesund og omegn, Borgund og Spjelkavik kyrkjeakademi, Human-Etisk Forbund i Møre og Romsdal – og Palestinakomiteen på Sunnmøre.

Aktuelle tema på konferansen er: Hvordan er det å være jødisk i Norge? Er kritikk av Israel den nye antisemittismen? Er solidaritetsarbeidet for Palestina preget av antisemittisme?

Journalist i Israel

En rekke innledere er klare for konferansen. Men en av dem deltar på grunn av pandemien via storskjerm. Det er Amira Hass, journalist i den israelske avisa Haaretz.

Derimot kommer forfatteren Nina Grünfeld til byen. Det samme gjør menneskerettsaktivist Majed Abusalame, som er doktorgradsstipend ved Tampere Universitet i Finland, førsteamanuensis Lars Gule ved OsloMet, og Sindre Bangstad, sosialantropolog og forsker ved Institutt for kirke, religion og livssynsforskning (KIFO) i Oslo.

Andre deltakere

På lista over innledere står også Henriette Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp, den israelske menneskerettighetsadvokaten Eitay Mack, Berit Hagen Agøy, generalsekretær i Mellomkirkelig råd – og Peder Nustad, prosjektleder ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter.

Stiftelsen Fritt Ord og Ålesund kommune har gitt økonomisk støtte til arrangementet.