Atlanterhavsparken tar farvel:

Skilpaddene får nytt hjem

Ulovlig innvandring, kniven på strupa - og til slutt amnesti fra en minister. Historien til skilpaddene på Atlanterhavsparken er turbulent.

Biter fra seg - Det har gått veldig greit å stelle med dem. Men de biter hardt, det har jeg fått kjenne, sier akvarist Sigbjørn Anton Lerstad.   Foto: Sofie

Ålesund og omland

Allerede på slutten av 70-tallet banket angrende sunnmøringer på døren til det gamle akvariet i Ålesund, og fikk levert inn skilpadder som de hadde kjøpt seg privat.

Skilpadder lever lenge, og for noen ble det mer arbeid å ha i hus enn de først antok.

Chartertur

Skilpaddene ble med på flyttelasset da Atlanterhavsparken åpnet i 1998. Men nå er det slutt:

– De skal på chartertur til sydligere strøk, sier akvarist Sigbjørn Anton Lerstad.

Kasser med isopor og avispapir står klare. I disse skal hun-skilpaddene fraktes til sitt nye hjem, Dyreparken i Kristiansand.

Får nytt hjem På onsdag reiser denne skilpadden sammen med de andre hunnene til Kristiansand dyrepark.   Foto: Sofie Svanes Flem

Hannene får bli litt til - men er på flyttefot, de også. De skal flyttes til Tangen utenfor Hamar.

Amnesti

– Jeg tror de vil få det veldig bra i Kristiansand. Men det er klart at det er litt vemodig å ta farvel. Jeg har jobbet med dem i 22 år, sier Lerstad, som anslår at skilpaddene er mellom 35 og 40 år gamle.

De er av typen rødøra terapin, som er en av de vanligste skilpaddene å smugle med seg inn i landet. Han løfter en av dem opp med rolige, vante hender.

Den vet det nok ikke selv, men skilpadden er heldig som har livet i behold.

Mørkt og trygt Kasser med isopor og en seng av Sunnmørsposten ligger klare for flyturen. – Så lenge det er mørkt, så holder skilpaddene seg i ro, sier Lerstad.   Foto: Sofie Svanes Flem

 

I 2002 sa nemlig Mattilsynet nei. Skilpaddene hadde hverken papirer eller lov til å være i landet.

– Det var daværende miljøvernminister Børge Brende som til slutt benådet dem, og gav dem amnesti, sier Lerstad.

Lokal fisk

Siden har skilpaddene blitt en fast attraksjon for mange på Atlanterhavsparken. 

– Atlanterhavsparken skal nå kjøre en renere linje med norsk fisk, fra Atlanterhavet. Skilpaddene hører nok ikke hjemme her, sier Lerstad.

Det blir nok heller ikke nye skilpadder i fremtiden.

– I dag er det lenge siden vi har tatt imot. Vi får ikke lov, sier Lerstad.

– De som smugler med seg slike, må tenke seg godt om. Denne typen lever i underkant av 50 år, så man må vite hva man gjør.