Det sa Høyres gruppeleder Øystein Tvedt da Ålesund formannskap diskuterte årets første budsjettkontroll som viser at det ikke går rett veg med kommuneøkonomien.

– Årsprognosen viser at vi kan få et underskudd på 30 millioner kroner, fortsatte Tvedt. Dette er nøyaktig den samme summen som vi skal bruke til å nedbetale gjeld. Fortsetter det slik, greier vi ikke å ta et eneste steg ut av Robeklista. Nå må politikerne i Ålesund vise at de greier å holde stramme tøyler framover.

Uanstendig

Rådmann Astrid Eidsvik var også nøye med å understreke at tallene i årets første budsjettkontroll i høyeste grad er usikre, og at mye kan skje framover. Det samme mente Aps Svein-Rune Johannessen, men han delte også Tvedts bekymring.

Den samme Johannessen reagerte meget sterkt på et innlegg fra Kirsti Dale (uavhengig) som trakk fram bosetting av flyktninger som en økonomisk belastning for kommunen.

– Dette er rett og slett en uanstendig måte å snakke på, sa en meget indignert gruppeleder for Arbeiderpartiet.

– En annen sak vi har behandlet i dag, viser at virksomhet Flyktning bidrar med ni millioner kroner i overskudd - penger som brukes til å smøre det kommunale maskineriet. Riktignok står virksomheten oppført med merforbruk i budsjettkontrollen, men det følger også inntekter med flyktningene. Inntekter som blir ført på andre budsjettposter.

Gjør som flere enn 25.000 andre - lik smp.no på Facebook

Skatteinngang

Hans Kjetil Knutsen fra Ålesundlista var bekymret over skatteinntektene som kan bli lavere enn budsjettert.

– Jeg er også redd for at det blir for liten tid til å sette i gang tiltak for å få slutt på merforbruket. Dette kan bli knalltøft, mente Knutsen.

Økonomisjef Ole Kristian Arntsen kunne fortelle at skatteinngangen i mars hadde vært bedre enn forventet, så helt svart er det ikke.

Rådmannen forsikret også at kommunen fortsatt holder stø kurs og styrer etter det vedtatte budsjettet. Det er imidlertid ingen tvil om at det vil komme krav om innsparinger.

– Enkelte tiltak er allerede satt i gang, og til neste budsjettkontroll skal det utarbeides forslag til kostnadsreduksjoner og inntektsøkninger, slo Astrid Eidsvik fast.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland her