Den erfarne byvandreren og sentrumsentusiasten mener parkeringsanlegget i Aksla er blitt en berikelse for byen, på flere måter. Ikke bare med sine nesten tusen nye p-plasser, men også med sine nye, tørrskodde forbindelseslinjer mellom ulike deler av Ålesund sentrum.

– Når det er dritvær, så er det perfekt å gå gjennom her, sier Einar Gustafsson.

Han bor oppe i Bergvegen, og går vanligvis flere ganger i uka til og fra nordvestsida av bysentrum.  Han har vært inne i anlegget tre-fire ganger, og er storfornøyd med dette.

– En stor suksess

Nå kan han gå gjennom fjellanlegget via inngangen på Utstilingsplassen/Parkgata, og så ut i Kongens gate (gågata). Da er det bare et kort stykke bort til stamkaféen i Tollbugata.

– Vi tror parkeringsanlegget blir en stor suksess, uten tvil, sier Einar Gustafsson og Odd Arne Brekke, som bor på Fjelltun.

Idet Sunnmørsposten treffer de to byguttene inne i parkeringshallene, skal de hente bilen til sistnevnte.

Snarveg

Enkelte har også oppdaget snarvegen i å kjøre gjennom parkeringsanlegget, uten å parkere - da spesielt på tidspunkt det ellers er tett trafikk i bygatene.

– Jeg synes ikke folk skal misbruke anlegget på den måten, sier Odd Arne Brekke. Men der er de to kameratene uenige.

– Jeg synes det må være helt ålreit å kun kjøre gjennom her, om man finner en snarveg i det. Det er i tråd med gateloven, mener Gustafsson.

Fram til og med 17. mai er det gratis å sette bilen i Aksla parkering. Deretter blir det 18 kroner timen, eller 250 kroner døgnet.

15 minutter gratistid

Prosjektleder for Aksla parkering, Arve Tonning, opplyser at det da blir en «responstid» på 15 minutter, noe som er vanlig i slike parkeringsanlegg - før betalingsklokka begynner å tikke. Da vil det dermed fortsatt være mulig å kjøre gjennom parkeringsanlegget uten å betale.

– Men det er jo ikke primært derfor denne responstiden er der, sier Tonning. Han synes det er helt i orden at folk bruker anlegget som tørsskodd snarveg til fots, men uttrykker skepsis til at man gjør det med bil.

Om dette blir noe problem, og hva man eventuelt da skal gjøre med det, er noe man må vurdere at betalingsparkeringen har trådd i kraft og de ser bruken av anlegget, mener Tonning.

Fulle hus, velstand og glede

Tonning forteller ellers om mye folk og biler i anlegget, siden dette åpnet.

– Det har vært bortimot fullt hus hver dag, så det er bare velstand og glede. Det blir spennende å se utviklingen når betalingen begynner, sier han. Tonning har kun hørt positive kommentarer fra byens folk til det nye parkeringsanlegget i Aksla.

Lyst og fint

Cecilie Brevik fra Skarbøvika har allerede bruk parkeringsanlegget flere ganger, når hun er i bysentrum.

– Jet synes anlegget er veldig flott. Det er utrolig bra at dette er kommet, sier hun, på veg tilbake til bilen etter en handletur på Ålesund storsenter.

21-åringen synes det er lyst og fint der inne, og lett å finne fram - selv om anlegget er veldig stort.

– Det er kanskje litt langt å gå til og fra bilen og senteret, men det gir god trening, smiler hun.

Brevik kjenner mange som bruker anlegget som en snarveg gjennom sentrum. Det er også kjapt å komme seg hit og dit til forskjellige sider av byen når man parkerer der, mener hun.

Utgang retning Utstillingsplassen/Parkgata. Foto: Lars Inge Skrede
Odd Arne Brekke (t.h.) tilbyr Einar Gustafsson bilskyss hjem. Foto: Lars Inge Skrede
Cecilie Brevik synes det nye parkeringsanlegget er lyst og fint - og veldig bra for byen. Foto: Lars Inge Skrede
Utgang fra parkeringsanlegget mot Utstillingsplassen. Foto: Lars Inge Skrede