Da strømmen gikk i indre bydel av Ålesund i går formiddag, begynte Aud Kindervåg Halsne og flere andre å kjenne ei ubestemmelig svilukt på kontoret. Både et begravelsesbyrå og et reisebyrå holder til i bygget i Vikakroken i Spjelkavika, i tillegg til Radio Sunnmøre.

– Brannvesenet fikk ikke utslag med varmesøkende kamera. De fant til slutt ut at lukta kom fra hovedstrømkablene som går rett forbi kontorbygget. Svilukta var avbrent plast eller gummi fra isolasjonen rundt strømkablene, forteller hun.

– De fortalte at fire hovedstrømlinjer går forbi. Da de ble gravd opp, viste det seg at tre av disse var avsvidd. Det er bare ei som virker, sier Halsne.

Litt dramatisk ble det da det plutselig kom et skikkelig drønn.

– Det var akkurat som en eksplosjon. Jeg trodde hjulet på en bil eksploderte. Det viste seg at de hadde prøvd å koble på strøm, og da eksploderte det.

Farlig gass

Det mest skumle var at det i tillegg til sviklukta ble utvikla en gass, karbonmonoksid (CO), som kom sammen med svilukta, og som kan være farlig, forteller hun. Symptomer på forgiftning av CO-gass er hodepine og svimmelhet.

– Det var noen som følte ubehag. Flere ble sendt til legevakta, og to ble innlagt på sjukehus. De har ligget med oksygentilførselen til i dag, forteller Halsne.

Kontor i bilen

Resultatet var også at ingen har fått bruke kontora sine i dag. Halsne er daglig leder for reisebyrået Plussreiser, som har kontor i huset.

– Vi har hatt kontor i bilen, men det har gått fint, vi har alt i skya og kan drive reisebyrået fra hvor som helst. Også begravelsesbyrået har drevet fra en bil ved bygget, forteller hun. Trolig kan de ta kontorene i bruk igjen mandag.

Kortslutning ødela kabler

Strømstansen kom av ei kortslutning i strømnettet, fortalte divisjonssjef Peter Kirkebø i Mørenett i går.

– Denne ble ikke kobla ut så raskt som den skulle i vårt tekniske system, og derfor gikk det for mye strøm gjennom nettet – noe som ødela kabler. Feilen er sporet til transformatorstasjonen i Blindheimsbreivika, fortalte Kirkebø.

– Jeg er utrolig takknemlig for at de fant ut hva det var, sier Aud Halsne.

Foto: Aud Kindervåg Halsne
Foto: Even Ørjasæter