For det var ingen lystelige utsikter å spore i historikeren Torgeir Melsæters innledning på folkemøtet om byutvikling og arkitektur i Ålesund i går. Han trakk linjene fra en nesten autentisk jugendby på femtitallet, til dagens situasjon der tjuefem prosent av gjenreisningsbebyggelsen er borte.

Melsæter pekte både på utbyggere, politikere og byens museer som han mente ikke hadde gjort særlig mye for å bevare kulturarven vi ifølge historikeren er i ferd med å ødelegge for framtidige generasjoner.

Har du et spørsmål til politikerne i din kommune. Klikk deg inn på kandulove.smp.no

Kompromiss

De sju politikerne i panelet så ikke alle like mørkt på situasjonen, og Høyres Edvard Devold sa at han var glad for at det i årenes løp har blitt inngått en del arkitektoniske kompromiss.

– Slik kan næringslivet også få tjenlige bygg, mente Devold.Kirsti Dale (V) hevdet at hun og hennes parti ofte har tatt belastningen med å stemme imot prosjekter som hun mener har vært med på å ødelegge byen.

– Og det har vi gjort av kjærlighet til Ålesund, sa Dale.

Politikerne er også enige om at det trengs solid kompetanse for å ta vare på og forvalte verdiene i jugendbyen. Noen i panelet mente at en byantikvar vil gjøre susen, mens andre pekte på at plan- og bygningsavdelingen må tilføres den ekspertisen som trengs.

Kirsti Dale trakk også fram sitt velbrukte eksemplar av verne- og byformingsplanen for Ålesund som hun mener ikke blir brukt slik den skal. Og det gis altfor mange dispensasjoner fra planen.

Særlig når store utbyggere legger press på politikerne for å få det som de vil.

Noe de ofte gjør, ifølge både Dale og Eva Vinje Aurdal (Ap).

Varaordfører Geir Stenseth (Frp) fikk Vinje Aurdal til å hoppe i stolen da han påsto at dispensasjonene også satt løsere hvis søkerne stilte med partibok fra Ap, men salen fikk ikke utdypet dette noe spesielle synspunktet.

Etterpå toget politikerne til Terminalen for å debattere samferdsel.