Kun en av fem vil se fremmede flagg

Nordmenn er ekstra emosjonelle overfor nasjonalsymboler, sier forskere.
Ålesund og omland

I en stor nasjonal undersøkelse som er gjort denne uken, svarer bare 20 prosent av nordmenn at de synes det er greit med utenlanske flagg i 17. mai-toget. Holdningene er ganske like både blant nordmenn og ikke-vestlige innvandrere.

Spørsmålet om utenlandske flagg i 17. mai-toget er kommet på dagsorden etter at Aspøy skole spurte om å få bruke papirflagg med delvis utenlandske flagg i årets tog i Ålesund.

Les også: Vil bruke flere flagg enn det norske på 17. mai

Les også: Går bort fra papirflaggene 17. mai

Reagerer emosjonelt

Samtidig som mange er mot utenlandske flagg så svarer de aller fleste at 17. mai bidrar til å inkludere minoriteter, og få innvandrere sier at de føler seg ekskludert.

Forsker Olaf Aagedal i Stiftelsen Kirkeforsking (KIFO) som har studert 17. mai og nasjonalsymboler i mange år, tror de sterke reaksjonene i forbindelse med flaggdebatten handler om det norske flaggets historie.

- Vi er lært opp til å reagere veldig emosjonelt på nasjonalsymbolene. Samtidig er flagget sterkt knyttet til  frigjøringskamp, og det kan forklare noen av reaksjonene når andre flagg gjør sin inntreden i toget, sier han.

Les mer i Sunnmørsposten lørdag. Da spør vi om det er rasisme eller andre grunner til at flaggdebatten blir så opphetet.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Ålesund og omland