Yachten er privateid, og magasinet Charter World skriver at dette er en yacht som er bygt for erfarne eiere som ønsker å være svært private. Båten ble i juli levert fra det nederlandske verftet Feadship. Magasinet har ikke bilder fra båten innvendig, men de viser bilder fra tilsvarende båter med samme interiørdesigner, Andrew Winch.

Trend

De siste årene har det kommet flere ekstremt rike yachteiere på besøk til Ålesund og Sunnmøre.

Reiselivssjef Geir Steinar Vik trekker særlig frem betydningen magasinet National Geographic har.

- Ålesund og Sunnmøre har fått oppmerksomhet i flere kanaler internasjonalt. Spesielt National Geographic er veldig renomert, særlig i USA. Leserne er vel bevandra folk som er ute etter det unike, sier han.

Vik viser blant annet til en artikkel i National Geographic for noen måneder siden der Ålesund ble kåra til en av de ti vakreste småbåthavnene i Europa.

Se også: National Geographic: En av de vakreste havnene i Europa

Rømte til Ålesund

Dette er også en type gjester som krever stor grad av diskresjon. Reiselivssjefen forteller at en superyachteier tidligere i sommer rømte fra en annen norsk havn til Ålesund.

- Jeg vet at eieren av en av båtene som var her i sommer kom til Ålesund fordi de lokale media i den andre havna ble for pågående. Disse eierne har argusøyne på seg hele tiden ellers, og de er tross alt på ferie, sier Vik.

- Ble de liggende i Ålesund?

- Ja, her ble de liggende.

Ifølge nettstedet Superyachtfan.com er det den amerikanske hedgefondforvalteren Robert Mercer som er eier av yachten Sea Owl som nå ligger i Ålesund.

Mercer er leder av det New York-basert hedgefondet Renaissance Technologies. Ifølge Forbes er han nummer 16 av de 40 rikeste hedgefond-forvalterne i USA. I fjor fikk han utbetalt 90 millioner dollar. Han er også medlem av NRA, en amerikansk organisasjon for våpeneieres rettigheter i USA. Bloomberg skriver at Mercer på hjemmefronten er saksøkt av hushjelpene for å ikke gi overtidsbetaling, og for at betaling skal ha blitt holdt tilbake fordi hushjelpene angivelig ikke bytta ut sjampoflaskene på badet når flaskene begynte å bli tomme.

Les også: Her poserer havfruen for emirens følge

Åpner for andre

Havnekaptein Anders Bjørdal i Ålesund havnevesen var tidligere i sommer om bord i en de enormt store yachtene som lå til kai, for å levere en pakke.

- De ga gode tilbakemeldinger. De ga inntrykk av at de syns det er god service her, og at de trivdes og syns det er flott her, sier Bjørdal.

- Hva betyr det så for reiselivet på Sunnmøre at de svært rike gjestene kommer?

- Det betyr mye for publisitet og oppmerksomhet. Når velstående folk velger Sunnmøre for sin ferie, så åpner det for andre målgrupper, sier reiselivssjef Geir Steinar Vik.

I tillegg til internasjonal oppmerksomhet trekker Vik frem produkter som Brosundet Hotel, Hotel Union Øye, Sagafjord Hotel og Juvet Landskapshotell, i tillegg til sjømatrestauranter, Geirangerfjorden og Hjørundfjorden, og turoperatøren 62°Nord med helikopter og rib-båter.

Sea Owl. Foto: Alexander Worren
Sea Owl. Foto: Alexander Worren