Flere får varsel om politikontroller

Ti tusen får varsel om trafikkontroll på ny Facebook-side. Politiet bryr seg lite om det, men det er èn ting ved varslinga som uroer dem.

Står aldri lenge Når Utrykningspolitiet har sine kontroller, står de sjelden lang tid på samme sted. Derfor er gevinsten ved å bli varslet lav, mener UP-sjef Per Einar Hollum i UP7. 

Varsler ikke raskt nok Politiførstebetjent Svein Harsjøen i Ålesund sier at kontrollene som regel er ferdige før varslene har effekt. Politiet flytter seg ofte for å kunne luke ut syndere kjapt. 

Gruppe i vekst Facebook-gruppa «Kontrollvarsling Møre og Romsdal» nærmet seg fredag 10.000 følgere. 

Lokale sms-varsel Det finnes flere typer varsling av kontroller, også lokale. 

Prater du i håndholdt mobil, sjekker sms eller surfer på mobilen bak rattet?
Du må velge et alternativ
Ålesund og omland

Du har sikkert sett det, folk som varsler andre om at det er kontroll på vegene, enten i lukkede fora, på sms og nå også på større, åpne Facebook-grupper.

Politiførstebetjent Svein Harsjøen i Sunnmøre politidistrikt er nestleder i ordens- og trafikkseksjonen i Ålesund, som blant annet styrer trafikkontroller i området. Han sier til smp.no at de foreløpig ser med ro på varslingene.

Tror de virker dårlig

– Har du sett effekten av slike varslinger?

– Ja, det har jeg sett. En gang husker jeg noen satte opp et fysisk skilt i Brattvåg, og det var jo ikke bra. Men mange ganger er kontrollen vår allerede avslutta før varslinga får effekt, så jeg tror slike varslinger har svært begrenset effekt, sier Svein Harsjøen.

Det er sjelden varslene går ut tidlig nok til å nå de bilistene som faktisk blir vinket ut til kontroll.

Les mer om bil og trafikk her

Gruppene samler mange

Fredag formiddag varslet for eksempel noen i Facebook-gruppa «Kontrollvarsling Møre og Romsdal» om at det var trafikkontroll på Ørskogfjellet. Gruppa hadde tidlig fredag ettermiddag 9.300 følgere.

Ifølge Harsjøen kom varselet så seint at kontrollen allerede var gjennomført før noen fikk faktisk nytte av varselet.

Hva tenker du om slike varsler som vi nå ser på Facebook?

– På den ene siden er det bra at folk roer ned farten som følge av dette. Det er jo det vi ønsker, at folk ikke råkjører. Men det kan være uheldig hvis dette hindrer oss i å ta verstingene. Da slipper de unna, de som burde blitt stoppet.

– Men i det store og hele så bekymrer ikke disse varslingene meg, sier Harsjøen.

Et titalls varslingsgrupper

Politioverbetjent Per Einar Hollum, distriktsleder i UP i Midt-Norge, har i utgangspunktet også et avslappet forhold til varslingene. Bare i hans område - som omfatter politidistriktene i Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag, Sunnmøre og Nordmøre og Romsdal - finnes det et titalls varslingsgrupper på nettet.

– Vi i UP har egentlig hatt et avslappet forhold til varsling. Det viser seg at varsling i seg sjøl påvirker resultatene i liten grad. Så er det også en avveining her, hele hensikten med vår aktivitet er at folk holder fartsgrensene fordi det reduserer ulykkene. På den måten er det med på å senke hastigheten, sier han til smp.no.

Følg smp.no på Facebook her

Kan hjelpe trafikk-verstingene

Men det er ett unntak:

– Det betenkelige med den utbredte varslingen er at personer som absolutt bør stoppes, promillekjørere, folk med svært stor fart, som kjører til fare for andre, de slipper unna når de blir advart.

Dette er svært uheldig ifølge UP-sjefen. At du som bidrar til varslinga kan medvirke til at farlige sjåfører får fortsette å sette andres liv og helse i fare, er det som uroer Hollum ved denne aktiviteten.

– Det kan for eksempel føre til at notoriske ruskjørere, som vi ellers kunne ha luket ut av trafikken, får fortsette å kjøre, påpeker han.

Har kartlagt politifolk

– Det som vi ellers er kritiske til er lukkede grupper, som har sjikanert mannskap og ved enkelte tilfeller har kartlagt hvor polititjenestemennene har bodd. Dette har våre folk opplevd som ubehagelig, sier Hollum til smp.no.

De åpne gruppene bekymrer ham lite, og egentlig ønsker han at UP kunne ha samarbeidet med Facebook-gruppene, og gitt tilbakemeldinger om resultatene av kontrollene.

– Frekvensen av kontroller er ellers større på FB enn den faktisk er i virkeligheten. Mange varsler bare de ser en politibil ved vegen, sier han med et smil.

Utstrakt mobilbruk bak rattet

Men har du som leser tenkt over at du kan havne i klisteret til UP når du sjekker kontrollvarslene på mobilen? Det er et annet resultat av varslingene som UP-sjefen peker på: At altfor mange fikler med mobilen bak rattet.

– Når man håndterer Facebook-meldinger mens man kjører, da bryter man faktisk reglene og kan bli tatt for det, minner han om.

– Det overrasker meg stadig både som politi og som privatperson hvor mange som bruker mobil mens man kjører, spesielt i tettbebygd strøk. Fikling av mobil skjer veldig ofte, alle ser det, du kan stille deg opp i et lyskryss og telle, så tar det ikke lang stund før du ser noen som kjører ulovlig, sier Hollum.

Er det greit å varsle andre om trafikkontroller? Si din mening i kommentarfeltet!