Du har sikkert sett det, folk som varsler andre om at det erkontroll på vegene, enten i lukkede fora, på sms og nå også på større, åpne Facebook-grupper.

Politiførstebetjent Svein Harsjøen i Sunnmøre politidistrikter nestleder i ordens- og trafikkseksjonen i Ålesund, som blant annet styrertrafikkontroller i området. Han sier til smp.no at de foreløpig ser med ro påvarslingene.

Tror de virker dårlig

– Har du sett effekten av slike varslinger?

– Ja, det har jeg sett. En gang husker jeg noensatte opp et fysisk skilt i Brattvåg, og det var jo ikke bra. Men mange gangerer kontrollen vår allerede avslutta før varslinga får effekt, så jeg tror slikevarslinger har svært begrenset effekt, sier Svein Harsjøen.

Det er sjelden varslene går ut tidlig nok til å nå debilistene som faktisk blir vinket ut til kontroll.

Les mer om bil og trafikk her

Gruppene samler mange

Fredag formiddag varslet for eksempel noen i Facebook-gruppa«Kontrollvarsling Møre og Romsdal» om at det var trafikkontroll påØrskogfjellet. Gruppa hadde tidlig fredag ettermiddag 9.300 følgere.

Ifølge Harsjøen kom varselet så seint at kontrollen alleredevar gjennomført før noen fikk faktisk nytte av varselet.

Hva tenker du om slike varsler som vi nå ser på Facebook?

– På den ene siden er det bra at folk roer nedfarten som følge av dette. Det er jo det vi ønsker, at folk ikke råkjører. Mendet kan være uheldig hvis dette hindrer oss i å ta verstingene. Da slipper deunna, de som burde blitt stoppet.

– Men i det store og hele så bekymrer ikke dissevarslingene meg, sier Harsjøen.

Et titalls varslingsgrupper

Politioverbetjent Per EinarHollum, distriktsleder i UP i Midt-Norge, har i utgangspunktet også etavslappet forhold til varslingene. Bare i hans område - som omfatter politidistriktenei Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag, Sunnmøre og Nordmøre og Romsdal - finnes detet titalls varslingsgrupper på nettet.

– Vi i UP har egentlig hatt et avslappet forholdtil varsling. Det viser seg at varsling i seg sjøl påvirker resultatene i litengrad. Så er det også en avveining her, hele hensikten med vår aktivitet er atfolk holder fartsgrensene fordi det reduserer ulykkene. På den måten er det medpå å senke hastigheten, sier han til smp.no.

Følg smp.no på Facebook her

Kan hjelpe trafikk-verstingene

Men det er ett unntak:

– Det betenkelige med den utbredte varslingen erat personer som absolutt bør stoppes, promillekjørere, folk med svært storfart, som kjører til fare for andre, de slipper unna når de blir advart.

Dette er svært uheldig ifølge UP-sjefen. At du som bidrartil varslinga kan medvirke til at farlige sjåfører får fortsette å sette andresliv og helse i fare, er det som uroer Hollum ved denne aktiviteten.

– Det kan for eksempel føre til at notoriskeruskjørere, som vi ellers kunne ha luket ut av trafikken, får fortsette åkjøre, påpeker han.

Har kartlagt politifolk

– Det som vi ellers er kritiske til er lukkedegrupper, som har sjikanert mannskap og ved enkelte tilfeller har kartlagt hvorpolititjenestemennene har bodd. Dette har våre folk opplevd som ubehagelig,sier Hollum til smp.no.

De åpne gruppene bekymrer ham lite, ogegentlig ønsker han at UP kunne ha samarbeidet med Facebook-gruppene, og gitttilbakemeldinger om resultatene av kontrollene.

– Frekvensen av kontroller er ellers større på FBenn den faktisk er i virkeligheten. Mange varsler bare de ser en politibil vedvegen, sier han med et smil.

Utstrakt mobilbruk bak rattet

Men har du som leser tenkt over at du kan havne i klisterettil UP når du sjekker kontrollvarslene på mobilen? Det er et annet resultat avvarslingene som UP-sjefen peker på: At altfor mange fikler med mobilen bakrattet.

– Når man håndterer Facebook-meldinger mens mankjører, da bryter man faktisk reglene og kan bli tatt for det, minner han om.

– Det overrasker meg stadig både som politi og somprivatperson hvor mange som bruker mobil mens man kjører, spesielt i tettbebygdstrøk. Fikling av mobil skjer veldig ofte, alle ser det, du kan stille deg oppi et lyskryss og telle, så tar det ikke lang stund før du ser noen som kjørerulovlig, sier Hollum.

Er det greit å varsle andre om trafikkontroller? Si din mening i kommentarfeltet!

Politiførstebetjent Svein Harsjøen i Ålesund sier at kontrollene som regel er ferdige før varslene har effekt. Politiet flytter seg ofte for å kunne luke ut syndere kjapt. Foto: Staale Wattø
Facebook-gruppa «Kontrollvarsling Møre og Romsdal» nærmet seg fredag 10.000 følgere. Foto: Faksimile av Facebook
Det finnes flere typer varsling av kontroller, også lokale. Foto: smp-tipser