Gjør bybrannen mobil

110 år etter bybrannen kan du nå med mobiltelefonen oppleve hvordan Ålesund ble rammet.

Instruksjonsvideo til bruk av appen «Ålesund brenner» til smarttelefoner og nettbrett.

Applikasjonen gjør mobiltelefonen din til en guide som viser deg hvordan Ålesund ble rammet i 1904. Du må gå til forskjellige steder i byen for å få tilgang til historisk materiale om hvert enkelt sted. 

Sindre Nakken leder de årlige bybrannvandringene i Ålesund. I den nye applikasjonen kan du se videoklipp hvor han forteller om hvordan brannen rammet. 

Ålesund og omland

850 hus brant ned under bybrannen i 1904. Sunnmørspostens app «Ålesund brenner» gir deg muligheten til å oppleve  hvordan katastrofen rammet.

Appen fungerer som en guide. Den leder deg til åtte steder i byen og forteller med bilder, tekst og video hvordan hvert enkelt sted ble brannrammet.

Innholdet får du tilgang til om du befinner deg på de forskjellige stedene. Du kan også dele nye og gamle bilder på sosiale medier, merk dem #bybrann.

Sjekk nettstedet Ålesund brenner

Historiefortelling

Appen er utviklet av Portalia og Sunnmørsposten og er tilgjengelig for både iPhone og iPad. Den vil snart også være tilgjengelig for enheter med androide operativsystem.

Ansvarlig redaktør i Sunnmørsposten, Hanna Relling Berg forteller at prosjektet er del av en satsing på nye fortellerteknikker.

– Nå forteller vi historien om bybrannen på en helt ny måte, sier hun.

Sindre Nakken, som leder de årlige bybrannvandringene 23. januar, har også bidratt i utviklingen av appen.

Han er med i åtte forskjellige videoer og forteller historier om steder som Nedre Strandgate 39, Brosundet og Ålesund fengsel.

Øker interessen

Nakken mener det er viktig at historien om brannen blir fortalt på nye måter.

– Jeg håper at dette kan bidra til å øke interessen om denne delen av byhistorien sier han.

Nakken frykter ikke at en mobil guide kan ta publikum fra de årlige brannvandringene.

– Jeg tror heller det vil øke interessen. Dessuten tror jeg de som går bybrannvandringene gjør dette av andre grunner enn kun å lære historien om brannen. Det handler om å vise at man bryr seg om byen, sier han.

Flere saker om bybrannen:
Vil unngå fjorårets polititabbe
Varmer opp til bybrannvandringa
Bildeserie - tilbake i barndomshjemmet

Egen nettside

Samtidig lanserer Sunnmørsposten, i samarbeid med Aalesunds museum, et eget lokalhistorisk nettsted om bybrannen.

På nettstedet bybrann.smp.no er det samlet historisk informasjon som bilder fra museets samlinger tatt i 1904 og avissider fra samme år med omtale av brannen. Dessuten blir det lagt ut en rekke nyere avisartikler med bybrannrelatert innhold, i tillegg til en animasjon som viser hvordan byen ble rammet av brannen.

Berg håper bybranninnholdet når mange ålesundere og sunnmøringer.

– Dette bør blant annet være nyttig i historieundervisningen i skolen, sier hun.