Bybrannvandring med Lærdal i tankene

– Bildene fra Lærdal gjør at vi kan se for oss hvordan Ålesundsbrannen virkelig var, sa Sindre Nakken under bybrannvandringen i natt.
Ålesund og omland

Natt til torsdag ble det på nytt arrangert bybrannvandring i Ålesund, til minne om brannen som rammet byen for 110 år siden.

Dette til tross for storbrannen som rammet Lærdalsøyri i helga. Sindre Nakken, som står i spissen for vandringen, var ikke i tvil om at markeringen skulle gå sin gang uansett.

– Vi feirer ikke bybrannen i Ålesund, vi markerer den. Vi markerer den ene historiske hendelsen som har påvirket byen vår aller mest, sa Nakken da brannvandringen begynte i natt.

- Feil å trekke paralleller

Det er ingen planer om å endre bybrannmarkeringen i Ålesund. Hadde det vært en feiring ville det vært noe annet, sier Sindre Nakken.


Nå forstår vi

Ved arnestedet i Nedre Strandgate 39 leste han fra brannvesenets rapport om brannen som raskt fikk tak og spredte seg i rasende fart.

– Vi er her ved starten av katastrofen som rammet byen vår. I dag kan vi faktisk se for oss hvordan dette var. Vi har akkurat sett det i Lærdal, sier han.

Nakken gjentok ordfører Bjørn Tømmerdals ord om at brannvandrerne denne gang sender noen ekstra tanker til Lærdal og hva de går gjennom der etter den voldsomme brannen i helga.

Les også: Bybrannvandring gjennom 40 år
Les også: Gjør bybrannen mobil

Satte en støkk

Einar Gustafsson, som blir karakterisert som «bybrannvandringens far» fulgte opp det Nakken sa.


Flyktet fra flammene med rockemusikk i bakgrunnen

Selv om de minste syntes det var litt skummelt, ble musikalen om bybrannen tatt godt imot blant de fleste.

– Brannen i Lærdal satte en støkk i meg, nå fikk vi se hvilket inferno det var i Ålesund for 110 år siden. Barn som springer rundt i gatene og leiter etter foreldra, mens brannen raser.

Gustafsson ba byvandrerne også huske hjelpa Ålesund fikk etter brannen i 1904.

– Vi mottok en kolossal hjelp etter bybrannen, og det var viktig for byen. Nå er det vår tur til å hjelpe Lærdal med det de trenger, sa han.

«Røyk» i Brosundet

Etter denne starten foregikk brannvandringen på tradisjonelt vis, med stopp ved Ålesund kirke og gamle Aspøy skole og i Hellegata bak Jugendstilsenteret. Her viste Malvin Dalhus fram lysbilder av bilder tatt før og etter brannen.

På bybrann.smp.no kan du se bilder fra Ålesund fra 1904

Ved Hellebroa forsøkte man for første gang å gjenskape litt av følelsen fra 1904 ved at Tafjord kraftvarme slapp ut vanndamp fra fjernvarmeanlegget sitt for å skape «røyk» i Brosundet.

Brannjubileum

I år er det 150 år siden Ålesund brannvesen ble stiftet. Brannvesenet benyttet derfor brannvandringa til å sparke i gang årets markering. Ved Dronning Sonjas plass sto fem brannbiler med blålys, og to på to stigebiler var det hengt opp et banner.

Om lag 20 brannfolk var med på vandringa, blant dem brigadesjef Vidar Bakke. Han forklarte at dette var starten på et hendelsesrikt år for brannvesenet, med bokutgivelse og en rekke arrangementer av forskjellig slag.

– Ålesund brannvesen har vært flinke til å ta vare på historia si, og bybrannen er en viktig del av den. Derfor er det helt naturlig å begynne jubileet på denne måten, sier han.

Ved Sankt Olavs plass leste Nakken fra et nyoppdaget brev fra 1904 hvor daværende brannmester Johannes Solems kamp mot flammene ble omtalt i svært rosende ordelag.

Minner politiet om at det er bybrannvandring

Vandregeneral Nakken tar grep for å unngå at fjorårets tabbe gjentas.


Mirakelhuset

Deretter stoppet følget på over 500 personer ved Ålesund fengsel og det nyrestaurerte Waldehuset. Pinsekirka Filadelfia er nå eier av huset og har stått for restaureringa som ble hedret med Ålesund kommunes byggeskikkspris før jul.

Vidar Godø i pinsekirka tok imot brannvandrerne. Han fortalte om huset som mirakuløst overlevde brannen og sa blant annet at de under restaureringsarbeidet hadde funnet spor etter brannen på fasaden.

Mange fullførte

Waldehuset var åpent for dem som ville se, og det ble det servert brennsnutt til kalde brannvandrere. Litt trangt ble det, for som Nakken påpekte, det var veldig mange som fullførte årets vandring.

– I år var det veldig godt oppmøte, og andelen som ble igjen helt til slutt var mye høyere enn vanlig, sa han.

Vandringen begynte i Nedre Strandgate klokka 02.15, samtidig som brannen begynte 110 år tidligere, og endte som vanlig i Brusdalshagen på Klipra et par timer seinere. Dette er også stedet hvor Ålesundsbrannen endte.