Filmet bålgjengen daglig:

Ville dokumentere teamworket bak bålet

I ålesunderen André Eidskrems timelapse-video kan du se årets slinningsbål reise seg, og brenne ned – slik du neppe har sett det før.

André Eidskrem timelapse-fotograferte hele prosessen. Her ser du resultatet.

Ålesund og omland

Ved bruk av timelapse-fotografering, får seerne et unikt inntrykk av hvordan bålet har reist seg, og hvordan det har preget bybildet i tiden fram til det ble tent på lørdagen før sankthansaften.

Se videoen i videovinduet over!

– Jeg har ønsket å vise fram teambuildinga bak bålet – det som hvert år leder opp til bålet, hvor utrolig det er at mennesket bygger og bruker så mye tid på å skape noe som ødelegges så fort, sier André Eidskrem til smp.no.

Det er innsatsen bak, det uegennyttige, sammensveisingen av mennesker, som han ønsket å dokumentere. For fire år siden startet han så smått med å filme bålet. I år valgte han å laste opp det ferdige resultatet.

Daglige opptak

IT-grynderen fra Ålesund har filmet det voksende bålet før bålgjengen begynner å arbeide som små maur på palletårnet, og brukt kameraet nesten hver eneste dag de har holdt på.

André Eidskrem fra Ålesund. 

– Problemet i år var at jeg egentlig skulle ha vært i Silicon Valley for å starte firma denne uken, men valgte å bli i Ålesund for å fotografere bålet, sier han til smp.no med latter i stemmen.

Dermed måtte etableringen av Intrahouse i California vente.

Han måtte ved en anledning ellers snike seg ut av et bryllup i 22-tida for å sette på kameraet, forteller han.

Se dokumentarfilm: Her er Leo Resnes' film

For Eidskrem er en bypatriot, vil gjerne vise fram hvor flott hjembyen er. Men kanskje aller mest ånden bak bålet, hvordan bålgjengen skaper noe sammen fram mot deadline.

- Du ser på filmen at de er ganske få i starten, så blir folk mye mer motivert mot slutten. Deadline kan de ikke gjøre noe med, kan ikke levere bål et døgn for seint. Men de klarer det, ved å stå på, jobbe godt sammen og de leverer i tide. Det er dette teamworket bak som fascinerer meg, hvor sammensveiset de blir resten av livet, sier Eidskrem.

Japansk tv

Fikk du forresten med deg belgierne som kom for sent til Ålesund for å se bålet brenne? Vel, de har fått en kopi av Eidskrem som plaster på såret.

Les historien her: Kom for sent til Slinningsbålet

– Jeg har også gitt materialet mitt til et japansk tv-crew som skal lage et program om dette «rare» bålfenomenet, sier Eidskrem til smp.no. De ønsket å dokumentere dette at mennesker bygger opp ting, for deretter å sette fyr på det.

Se også: Unik bildekarusell av båltradisjonen

Tidligere i år, laget André Eidskrem denne videoen av Queen Mary 2s besøk i Ålesund. Også her er timelapse-teknikken brukt.

- Dette var også et prosjekt der jeg ønsket å vise fram hvor flott Ålesund er, sier han.

Se denne videoen her:

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Ålesund og omland