Det første skipet som kommer til Ålesund, er "Ryndam", og glir inn til kai natt til onsdag. Det blir liggende til utpå ettermiddagen, før det seiler videre til Eidfjord i Hordaland. Deretter kommer tre cruiseskip fortløpende utover dagen.

"Europa" ligger bare et par timer til kai i Ålesund. Deretter kommer "Black Watch", som kommer fra Newcastle-Upon-Tyne, med baugen vendt mot Olden. Siste cruiseskip er "Seaborn Quest", som kommer fra Flåm og akter å seile videre opp norskekysten til Leknes i Lofoten.

Liv og røre

Ifølge Geir Vik, reiselivssjef i Destinasjon Ålesund & Sunnmøre, er enkelte av cruiseskipa så små, at det ikke blir en toppdag reint passasjermessig. Totalt kan cruisebåtene romme rundt 3.000 mennesker. Dessuten er ikke alle skipa inne samtidig. Det viktigste er uansett ikke hvor mange det er, men at passasjerene føler de får opplevelser som passer dem, enten det er i Ålesund eller i distriktet ellers, mener Vik.

-Helt ideelt er rundt 4.000 passasjerer på én dag. Det skaper liv og røre i bysentrum, og er et antall byen klarer å absorbere. Det er veldig viktig, både for byens innbyggere, handelsstanden og turistene sjøl, sier Vik. Med så mange flinke aktører, som står klare til å ta i mot og spre cruiseturistene rundt om i distriktet, er det ikke noe problem å håndtere det, mener reiselivssjefen.

De nærmeste ukene har Vik og reiselivsnæringa flere cruisetoppdager i vente. Søndag 20. juli er det venta rundt 4.000 mennesker, fra fartøya "Oriana" og "Aida Luna".

-En skikkelig stordag reint passasjermessig blir 15. august. Da forventer vi rundt 5.000 mennesker, forteller Vik. Turistene reiser med "Legend of the Seas", på vei til Hamburg og "Queen Mary 2", som har seila fra Tromsø, med destinasjonshavn Stavanger i sikte.