Nostalgien skal blomstre på «Lofoten»

– Hva galt har jeg gjort, utbryter hotellsjef Tor Erling Gärtner, mens vi brøyter oss rundt om bord i «Lofoten».

Turistene liker atmosfæren om bord i «Lofoten»

Tor Erling Gärtner
Nyheter

Hurtigruteskipet har vært på Fiskerstrand Verft i tre uker. Alt virker kaotisk, men hotellsjefen har sett der verre. Han var med da «Nordlys» ble bygd opp igjen etter brannen.

Kaos eller ikke – det ville vært en misforståelse å tro at hotellsjefen klager. Sant å si er han strålende fornøyd. Han har gledd seg i et helt år til dette.

– Vi tilbakefører skipet til klassisk stil, tilpasset kystreisen, med fokus på lokale matopplevelser, natur- og kulturopplevelser i maritime omgivelser, forklarer Gärtner, synlig stolt.

Jakker og porselen

Turistene vil møte et personale som er stylet opp i nye uniformer med kvite jakker. De skal spise av porselen med logo fra tidligere tiders Vesteraalens Dampskibsselskab, i samme blåfarge som på VDS-skorsteinen fra 1964, da skipet var nytt.

Nye stoler og møbler i original stil er på plass. I kafeteriaen ligger Ivar Urke og Oddmund Nilsen og skrur fast de nye sofabenkene, så opptatt at de knapt har tid til å se opp.

Akterut i salongen er deler av taket tatt ned. Folk fra Dansk Wilton legger nye tepper, nesten like fort som vi går. Baren skal bygges opp igjen. Mange av endringene er synlige, de fleste usynlige inne i vegger og skott.

Rein nostalgi

Det hamres, vaskes og ryddes i trapper, ganger og på lugarene. Hotellsjefen stopper utenfor nummer 228.

– Ser dere? Gamle trekøyer! Rein nostalgi!

208 er ikke helt ferdig, men 204 framstår klar.

– Vi pusser opp en mengde lugarer her på B-dekket. Det er kosmetiske fornyelser over hele skipet. Mange er synlige, andre gjemt inne i vegger og tak. Utvendig høytrykksspyler vi hele båten.

Lugarene på C-dekket er malt og har fått nye tepper. Flerkøyslugarene her nede har felles dusj på gangen. De som aldri har sovet der, vet ikke hvor hyggelig det er.

Det er dette som er båt, forklarer hotellsjefen, mens vi brøyter oss opp gjennom skipet.

– Vi mangler boblebad, badstu og basseng, men det er et stort marked for denne båttypen. Vi går fullbooket nesten hele året.

Gärtner kommer opprinnelig fra Svolvær. Han begynte på «Ragnvald Jarl» for tretti år siden og har vært på flere av hurtigrutene, også de nyere. Han avliver myten om at det bare er eldre folk som reiser. Det er fullt av yngre passasjerer. Mange kommer igjen og igjen, og de fleste reiser begge veier.

Liker atmosfæren

– Turistene liker atmosfæren om bord i «Lofoten». Vi blir som en stor familie og er på fornavn etter et par dager. De takker for turen med tårer i øynene.

– Hvor er det vakrest på hele kysten?

– Det er flott fra Stokmarknes og ned i Raftsundet. Innseilingen til Bergen er vakker, for ikke å snakke om kysten av Finnmark, fullstendig uten trær. Nordlyset er bare fantastisk!