Fikk 170.000 kroner ekstra per år:

Han ga helsedirektør fallskjerm i åtte år som tannlege

Da Ola Jørgen Tenningås sluttet som helsetopp i 2004 og ble tannlege, betalte helseforetaket lønnsdifferansen fram til 2012.

SIGNERTE AVTALEN: Torbjørn Almlid var administrerende direktør ved Sykehuset Innlandet HF i 2004. Han godkjente avtalen som sikret Tenningås å beholde direktørlønn som tannlege – uten at stillingen hadde noe med helseforetaket å gjøre.  Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB

– Jeg tør ikke uttale meg om saken fordi det er så lenge siden. Det er veldig lett at det blir unøyaktig

Torbjørn Almlid

Dette er avtalen.  Foto: Kopi

i STRID Astrid Eidsviks sluttavtale er blant flere som er i strid med statens retningslinjer. 

Nyheter

Da Astrid Eidsvik gikk av i Helse Møre og Romsdal fikk hun med seg en gullavtale verdt 2,5 mill. inkludert pensjon, men uten avkorting. Det betyr at hun vil heve millionlønn som rådmann i Ålesund på toppen av dette.

Men Eidsvik er ikke den eneste som har fått en spesiell sluttavtale i helse-Norge.

Tannlege

En mann med navn Ola Jørgen Tenningås sluttet i jobben som adm.dir. ved Oppland Sentralsjukehus på frivillig grunnlag i 2004. Selv om den nye jobben som tannlege ikke hadde noe med helseforetaket å gjøre, fikk den tidligere helsetoppen utbetalt minst 170.000 kroner per år fra Sykehuset Innlandet HF til 2012.

I hele perioden på åtte og et halvt år betalte helseforetaket differansen mellom lønnen som administrerende direktør og lønnen Tenningås fikk som tannlege.

– Det er riktig at Tenningås gikk over i stilling som tannlege utenfor Sykehuset Innlandet sitt arbeidsgiverområde, bekrefter adm. koordinator Bente Solbakk overfor Sunnmørsposten.

– Slik er verden

Ifølge avtalen, som Sunnmørsposten har tilgang til, sluttet direktøren 1. juli 2004 uten arbeidsplikt i oppsigelsestiden. Tenningås jobbet som tannlege til han ble pensjonist 12. november 2012.

Tenningås er i dag 65 år og pensjonist. Selv sier han at han gikk av som direktør fordi han hadde lyst til å praktisere som tannlege i sine siste år.

 – Hva er årsaken til at du beholdt lønn fra helseforetaket?

– Det vet jeg ingenting om. Jeg aner ikke, svarer Tenningås.

Han har heller ingen kommentar utover at han tolket avtalen som helt ordinær i sin tid.

– Dette orker jeg ikke tenke på. Det er slik verden er, sier Tenningås.

Uvisst hvorfor

Sunnmørsposten har forsøkt å få svar på hvorfor Tenningås fikk betalt lønn fra helseforetaket når han ikke jobbet der de nesten ni siste årene i sin arbeidskarriere.

– For å forklare årsaken til at Tenningås har fått en etterlønnsavtale vil det være nødvendig å gi informasjon som inneholder opplysninger om noens personlige forhold. Opplysningene er etter lova underlagt taushetsplikt, og vi har derfor ikke mulighet til å gi en nærmere forklaring, skriver Solbakk ved Sykehuset Innlandet HF i en e-post.

Millionutbetaling

Beløpet på 170.000 per år tilsvarer i 2004-kroner en fallskjerm på langt over millionen. Summen er blitt indeksregulert per år og helseforetaket forpliktet seg også til å betale AFP av beløpet.

«Lønnsdifferansen vil bli justert i tråd med indeksen for inflasjon i henhold til statsbudsjettet. Sykehuset Innlandet HF vil foreta pensjonsinnbetalinger av lønnsdifferansen til KLP», står det i avtalen.

Godkjente avtalen

Det var tidligere direktør Torbjørn Almlid ved Sykehuset Innlandet HF som sikret Tenningås gullavtalen. I dag er Almlid toppsjef i Norsk Tipping.

– Jeg tør ikke uttale meg om saken fordi det er så lenge siden. Det er veldig lett at det blir unøyaktig, sier Almlid til Sunnmørsposten.

Han sier at det må bli det endelige svaret fra ham, siden han ikke husker argumentasjonen rundt at Tenningås fikk avtalen.

– Dette er snart elleve år siden, påpeker Almlid.

Sunnmørsposten vil denne uken komme med flere saker om helsetopper som får sluttavtaler eller beholder lønn når de «slutter».