Med filmen «Bølgen» som kulisse kommer i dag Tord Lien til Stranda. Der blir han møtt med krav om penger fra sin egen energi- og miljøpolitiske talsmann.

– Jeg ønsker å utfordre han på at han må finne midler slik at en kan få utredet dreneringsprosjektet, sier Grimstad.

Les også: Frp-usemje om Åknes-drenering

Vanntrykk

Teorien er at dersom en får drenert ut mye av vannet i fjellsiden ved Åkneset vil trykket og dermed utglidingen av fjellpartiet bli mindre. Men det er stor usikkerhet både til effekten av dette tiltaket og om det er mulig å gjennomføre. Både i Sveits og Canada er det gjennomført prosjekt med drenering som har vist seg å ha god effekt.

– Det er snakk om en pris på rundt 50 millioner kroner for å få dette tiltaket utredet. Det mener jeg vi må ta oss råd til tatt i betraktning de milliardverdiene som ligger langs fjordene og som er truet av raset, påpeker Grimstad.

Les også: Ser på drenering mot ras

Bølgen

Han drar parallellen til filmen «Bølgen».

– Det kostet drøyt 50 millioner kroner å lage filmen. Av dette har staten betalt rundt 20 millioner kroner. Når staten kan gå inn med så mange millioner i en film, så mener jeg en også må kunne gå inn med 50 millioner kroner for å få utredet dette, mener Grimstad.

Les også: Sjefgeologen ble rørt av «Bølgen»Filmanmeldelse: «Bølgen» er nervepirrende og velgjort

– Har du informasjon som tyder på at Lien har med seg løfter om disse pengene nå har kommer i dag. Har dere snakket sammen?

– Nei, informasjon om det har jeg ikke. Det er derfor jeg nå utfordrer han på dette. Jeg mener dette er småpenger i denne sammenheng. Dersom det viser seg at en drenering har god effekt vil det være et svært viktig avbøtende prosjekt å gjennomføre. Men for å få svar på det må vi gjennomføre dette forprosjektet, påpeker Grimstad.

<strong>Synfaring:</strong> Olje- og energiminister Tord Lien kommer i dag på synfaring på beredskapssenteret.
<strong>Penger:</strong> Frps Oskar Grimstad ber om 50 millioner kroner til dreneringsprosjekt.