Politidirektoratet offentliggjorde i dag de foreløpige søkerlistene til politimester i de nydefinerte distriktene. I Møre og Romsdal skal som kjent Sunnmøre politidistrikt slås sammen med Nordmøre og Romsdal politidistrikt.

For Møre og Romsdal ser søkerlisten slik ut:

1. Rune Skjold (41), avsnitssjef, Snarøya

2. Ingar Olav Bøen (56), politimester, Ålesund

3. Ove Brudevoll (50), Sjef for retts- og påtaleenheten, Kristiansund

4. Kandidaten har trukket seg

5. Mann, unntatt offentlighet

6. Ødegård, Ole Ingar (46), Kommuneadvokat i Kristiansund, Kristiansund

Listen består altså av fem reelle søkere, alle menn. Ingar Olav Bøen er eneste søker fra Sunnmøre politidistrikt, der han i dag er konstituert politimester.

Politimestrene i flere politidistrikter kjemper mot hverandre i kampen om toppstillingen i flere av de nye og mye større politidistriktene.

I det nye og utvidede politidistriktet Innlandet er det hittil kommet inn åtte søknader. Politimestrene Arne Hammersmark (51) i dagens Gudbrandsdalen og Johan Martin Welhaven (53) i Vestoppland må blant annet kjempe om politimesterstillingen med presidenten i Norges Juristforbund, Curt A. Lier (51).

Lier og Welhaven har også søkt på stillingene i Sør-Øst og Øst. I stordistriktet Sør-Øst må de kjempe mot blant andre Vestfold-politimester Christine Fossen (53) og konstituert politimester Johan Brekke (56) i dagens Søndre Buskerud.

I Øst er det totalt ti søkere, fire av dem er politimestre: Foruten Welhaven søker også Jon Steven Hasseldal (45) i Østfold, Arne Jørgen Olafsen (55) i Follo og Bjørn Eirik Vandvik i Romerike (48) på toppstillingen.

Dagens politimester i Salten, Geir Ove Heir (57), er en av fire søkere til politimesterstillingen i det nye og større distriktet Nordland.

Politimester Hans Vik er eneste søker til samme stilling i det nye distriktet Sør-Vest som erstatter Haugaland- og Sunnhordland og Rogaland politidistrikter. Det er tre søkere, men ingen av dem er politimestre, til stillingen som politimester i det nye Vest som omfatter dagens Hordaland og Sogn og Fjordane politidistrikter.

I det sammenslåtte Trøndelag politidistrikt står Sør-Trøndelags politimester Nils Kristian Moe (51) og Nord-Trøndelags Olav Sigbjørn Bjerkem (62) begge på søkerlisten. Det samme gjør Lensmann Atle Matre (65) i Frosta.

Mange flere menn

I det "nye" Agder politidistrikt kjemper sittende politimester Kirsten Marie Lindeberg (61) om å få fortsette i samme stilling. En 55 år gammel avdelingssjef fra Oslo er eneste utfordrer.

I det sammenslåtte Finnmark politidistrikt er det også bare to søkere, en av dem 44 år gamle Ellen Katrine Hætta som i dag er politimester i Østfinnmark politidistrikt.

Den nye nærpolitireformen fører til at dagens 27 politidistrikter skal slankes til tolv fra 1. januar neste år. Så langt er det langt flere mannlige søkere på politimesterstillingene i de nye politidistriktene. Elleve kvinner og 37 menn står på de foreløpige søkerlistene.

Ole Bredrup Sæverud i Troms og Hans Sverre Sjøvold (58) i Oslo får fortsette i stillingene i de utvidede politidistriktene fra nyttår. Troms vil inkludere Sør-Troms, mens Oslo fra neste år også omfatter dagens Asker og Bærum politidistrikt.