- Sjekk den sladden!

Full gass med små biler på Emblem.

En gjeng RC-entusiaster har bygget bane for radiostyrte biler på Emblem.

Nyheter

På Emblem har det vært byggeaktivitet denne sommeren og høsten. Lars Erik Haugen og kameratene har stått på for å få ferdig bane, slik at de får dyrket hobbyen sin, radiostyrte rallybiler, eller RC.

- Dette kan for mange virke spesielt, men hvorfor har dere laget banen?

- For meg personlig vært en liten drøm fra da jeg var liten å ha en slik bane i nærområdet. Det å kjøre RC er en billig, trygg og god måte å drive på med bilsport på. Og du får virkelig kjenne på adrenalinet når du kjører om kapp, selv om det bare er lekebiler. Vi har også gjort det fordi vi ønsker å gi barna våre og bygda et fritidstilbud, et sted hvor en kan holde på med noe felles, kanskje noe annet enn de tradisjonelle fritidsaktivitetene. Mange sitter med iPad og spiller, dette er noe fysisk der man kan lage noe, og ta det med ut og prestere med det man har laget. Bilene kjøpes gjerne som byggesett og bygges skru for skru, på den måten tilegner man seg masse nyttig erfaring som kommer godt med til senere vedlikehold og reparasjoner.

- Men dette må dere ha brukt mye tid på?

- Det har jeg mistet fullstendig oversikten over. Jeg har vært borte her så ofte som mulig når jeg har hatt tid til overs i sommer, og så har det vært omtrent fem mer eller mindre organiserte dugnadskvelder der har vi vert fra to til seks stykk som har jobbet til langt på kveld. Vi har hatt gode sponsorer som har sagt ja til det vi har spurt om når det gjelder lån av utstyr og materialer til banen.

- Er det mange som har bidratt?

- Det er mest jeg og kompiser med RC interesse fra Emblem, men også folk både fra Langevåg og Spjelkavik har vært her og jobba. Totalt har vel en 15 stykker bidratt på dugnad. Vi møter mye positiv respons når vi forteller om hva vi gjør og merker at det finnes mange flere som følger med og er interessert i det vi holder på med.

- Er dere en offisiell klubb nå?

- Ikke enda, men det foreligger planer om å etablere en klubb. Enn så lenge er vi en gjeng som liker RC, så ser vi litt hvordan responsen blir.

- Hvor mange er det som er kjører inne her?

- Det har vært rundt 10 personer som har kjørt. Banen har ikke vært helt kjørbar mer en måned, men vi regner med å få etablert en struktur rundt kjøringen sånn at flere vil komme samtidig. Planen er å holde et par konkurranser i året hvor vi ønsker å samle flest mulig og kjøre flere skikkelige heat, og til slutt kåre en vinner på slutten av dagen. Det tror vi blir bra både for å skape fellesskap, og holde liv i miljøet rundt banen.

- Motorsport koster litt, vil du si dette er en kostbar hobby?

- Det kommer helt an på. Man kommer godt på vei med en pakke for 2.500-3.000. Bil og radiostyring er vel den største utgiften, noen vil oppgradere alt, og da kan en fort bruke mye mer penger. Har man bare en bil, begrenser det og seg til noen tusen kroner. Kjører en fint er det lite vedlikeholdsutgifter også.

- Hvem vil dere ha med etterhvert her?

- Det er folk som er interessert i RC og rally, eller bare har lyst å kjøre radiostyrt bil. Alder og kjønn har ingenting å si. Vi kommer nok ikke til å sette noen kriterier for hvem som kan være med, men de må følge noen enkle regler rundt bilene og gjerne bidra litt med å ta vare på, og forbedre banen.

Noen kjøreregler for hvilken biltype som er tillatt på banen er det, dette for å ta hensyn både til banen og naboene da banen ligger inne i et byggefelt.  

- Er det vanskelig? Hvor mye trening trengs for å mestre en slik bane?

- Så lenge en klarer å begrense farten så mestere en det fort. Men det er hele tiden et driv om å bli raskere. Og da er det en kombinasjon av å kjøre mye og forandre på oppsettet på bilen for å tilpasse den sin kjørestil. Men det er ofte slik at dei som slapper mer av og har det morro kjører fortest fordi dei ikkje stresser og kjører av banen.

- Hvor fort går bilene?

- Fort nok, ca 40km/t, men banen laget smal og teknisk slik at det ikke er store mulighetene for toppfart. Her handler det mer om presisjon og ferdighet enn ren toppfart. På denne måten er det ikke den som nødvendigvis har den raskeste bilen som kjører raskest, men den som kjører best.

- Er det noe dere vil si til de potensielle bilførere?

- Om det er flere som ønsker å kjøre RC rally er det bare å ta kontakt på face, det er vel det enkleste nå til dags!