Klar for finale i fysikk-OL

Tobias Torben skal konkurrere mot noen av de skarpeste fysikkhjernene i verden. Nittenåringen fra Langevåg er klar for finalen i fysikk-OL.

Finalist: Fysikkoppgaver på et høyt nivå venter når Tobias Torben reiser til OL-finalen i fysikk i København til sommeren. Sigurd Eliassen er fysikklærer og selvsagt stolt av eleven sin.  Foto: Staale Wattø

OL-finalen i fysikk
  • Holdes i København til minne om den danske fysikeren Niels Henrik David Bohr.
  • Det er i år hundre år siden Bohr offentliggjorde en beskrivelse av atomets struktur. Denne beskrivelse er senere blitt kjent som Bohr-modellen.
  • Bohr ble i 1916 utnevnt til professor ved Københavns Universitet og leder av det nyopprettede Institut for teoretisk fysik.
Nyheter

Tobias gikk gjennom tre uttakingsrunder før det ble klart at han er en av fem norske deltakere i OL i København i juli. Der venter det tøff konkurranse.

– Jeg har ikke så store forhåpninger. Nivået er skyhøyt, og deltakerne fra Asia har som regel vært i en divisjon for seg selv, sier Tobias.

Han går det siste året på Spjelkavik videregående skole som har skaffet seg et godt rykte hos elever som er spesielt interesserte i realfag.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Mange realister

Knut Tomren er avdelingsleder for realfagene, og han forteller at skolen har mange elever som velger disse fagene. Spjelkavik videregående kan også skilte med tidligere finaledeltakere både i fysikk- og kjemi-OL.

Tobias Torben understreker også at det er viktig med et skolemiljø der flere har interesse for realfag, og at det finnes flinke lærere som kan inspirere. Sigurd Eliassen er fysikklærer for Tobias.

Interessert

Tobias forteller at han alltid har vært interessert i matte og de andre realfagene. Det er noe logisk med disse fagene som appellerer til OL-deltakeren. En far med det samme interessefeltet har nok også hatt innvirkning.

Når Tobias er ferdig med videregående, er planen å fortsette på NTNU i Trondheim der målet er å bli sivilingeniør i marin teknikk.

– Det tredje uttaket til OL foregikk på Universitetet i Oslo, og videre fysikkstudier der virket litt fristende. Men jeg er nok litt mer praktisk anlagt, sier Tobias, som påstår at han ikke har lagt ned mye ekstra arbeid på å nå finalen.

– Jeg har stort sett forberedt meg i fysikkundervisninga på skolen, forteller han.

Trening

Men før det norske laget drar til København, blir det to dagers treningsleir i Oslo der det skal løses fysikkoppgaver som nok er atskillig mer kompliserte enn de elevene får til hverdags på skolen.

– Her trengs det både spisskompetanse og evne til kreativ tenkning, innskyter Knut Tomren som sier at skolen har all mulig grunn til å være stolt over Tobias. – Bare å komme seg til denne finalen er en prestasjon.