- Vi har ingen indikasjoner på at noen faktisk har blitt svindla, men likevel, jo: Vi har oppdaga at noen har satt opp og tatt ned slikt utstyr, og prøvd å kopiere magnetstiper og filme koder - alt i minibanken i Spjelkavik, bekrefter informasjonssjef i Sparebanken Møre, Kjetil Hauge.

Har videoopptak

- Utstyret har vært satt opp og tatt ned flere ganger over en periode på noen dager første halvdel av november. Gjerne på tidspunkt der vi ikke har kontroll med minibanken, for eksempel i helga. Vi har ikke klart å sikre oss selve utstyret, men vi har videoopptak som både viser tidspunkt, personer og hvordan dette har vært gjort. Opptaka er overlevert politiet og saka vil bli anmeldt, forteller informasjonssjefen.

- Er noen pågrepet?

- Nei.

Vet hvem som kan være berørt

I og med at videoopptaka viser når utstyret er blitt satt opp, visste banken raskt hvem som kunne være berørt av skimminga, forteller Hauge.

- Disse - som både kan være våre egne bankkunder, men sjølsagt også andre, holder vi nå på å kontakte. Målet er at vi skal være ferdig med dette i løpet av torsdag: De som kan være berørt vil da få en telefon fra oss der vi informerer om hva som har skjedd. Videre vil vi sjekke at kortene deres har regionsperre og så vil vi sjølsagt be kundene gå gjennom de uttaka som er gjort den siste tida. Det vil også bli bestilt et nytt kort til kunden. Dette kommer vanligvis i posten i løpet av ei ukes tid. Så er det opp til kunden om han eller hun vil sperre kortet allerede, eller vente til det nye kortet kommer.

- Risikerer kunden å måtte dekke et eventuelt tap ved å vente med sperring?

- Nei.

- Har dere et tall på hvor mange som faktisk kan være berørt?

- Det kan være, men per i dag vil vi ikke gå ut med dette.

Godt råd

- Du nevnte sjekk av regionsperre. Hva er regionsperre?

- Det er ei sperre som - i alle fall når det gjelder alle våre kort, automatisk blir lagt inn og som gjør at forsøk på bruk av kortet utafor den grensa som er satt opp, blir avvist. Kortinnehaveren kan imidlertid sjøl gå inn og endre denne sperra. Derfor må vi se på hvert enket tilfelle, hva som faktisk er lagt inn, sier Hauge, og fortsetter.

- Dersom denne regionsperra er satt til å gjelde alle andre land utenom Europa, er sjansen svært liten for at en har blitt svindla. De fleste europeiske land - Norge inklusive, bruker nemlig chip, ikke magnetstripe. For å i det hele tatt kunne svindle må kortet med andre ord brukes i land som fortsatt benytter magnetstripe.

- Det å legge inn regionsperre i kortet er med andre ord et godt råd for å unngå å bli svindla som alle som har bank- eller kredittkort bør ta med seg?

- Et kjempegodt råd! Så får en heller ta den ekstra kontakta det medfører - om en sjøl skal besøke et av de landa kortet har sperre for, for å få denne oppheva, sier Hauge.

- Dersom noen for ettertida oppdager noe som kan minne om skimming og som virker merkelig, så ta kontakt med banken, legger han til.

Følg smp.no på Facebook

Informasjonssjef i Sparebanken Møre, Kjetil Hauge. ARKIVFOTO: JUNE R. JOHANSEN