– Et oppmøte på 150. Det er jo enormt. Det bekrefter den interessen vi lenge har følt putre, gjennom stadig flere henvendelser fra folk som vil vite hvordan de kan søke opp sin egen slekt, forteller Knut Slinning Bjørdal ved hovedbiblioteket i Ålesund. Lørdag holdt biblioteket et åpent innføringskurs i slektsforskning, med blant annet nettsøk og bruk av andre skriftlige kilder på programmet.

– Det blir to oppfølgingskurs med påmelding 13. og 20. mars. Vi ser vel allerede nå at vi må doble de kursene hvis alle som vil skal få plass, sier Bjørdal.

TV inspirerer

Han tror populære TV-serier som «Hvem tror du at du er?» har fått mange til å åpne øynene for all den informasjonen om forfedrene våre som faktisk er nedskrevet og søkbar .

– Deltakerne i TV-programmene får selvsagt mye ekstra hjelp. Slekstgransking tar tid, men de norske bygdebøkene er unike. Jeg kjenner bare til Færøyene som har samlet like mye informasjon om vanlige folk i slike bygdebøker som Norge. Og her ved biblioteket har vi en komplett samling for hele Møre og Romsdal. Det som trengs er et navn å søke på, sier Bjørdal.

Vil vite alt

Reidun Kvien og Greta Navelsaker Langva er to som har blitt inspirert av programmene på TV.

– Og så er vi der i livet hvor vi har bedre tid til å begynne å snuse i slekta. Jeg tror det er mye spennende å finne. Jeg vet i grunnen veldig lite, sier Kvien.

– Vil dere vite alt?

– Ja. Tabuer fra gammelt av gjelder ikke lenger. Hemmeligheter finnes i alle familier, og det er kanskje noe av grunnen til at vi vet så lite om slekta som vi gjør. Men i dag tåler vi det meste. Så ja, få det fram og skriv det ned, sier Reidun Kvien og Greta Navelsaker Langva.