Som ventet vedok Senterpartiet at man ikke skal åpne for petroleumsvirksomhet i Lofoten, Vesterålen utenfor Senja og på Møreblokkene.

Ola Borten Moe og programkomiteen foreslo i utkast til partiprogram at man kunne åpne for oljeboring i Nordland. Seks personer tok dissens i programkomiteen. Nå har de fått gjennomslag.

Borten Moe erkjente allerede før landsmøtet at han kom til å tape denne saken.

Vil ut av Schengen

Mer overraskende var det at landsmøtet så tydelig gikk in for å melde Norge ut av Schengen-samarbeide. Møre Sps Jenny Klinge var en av dem som stod i spissen for å få på plass dette vedtaket.

Nedtrapping av rentefradraget på huslån og almenn verneplikt for kvinner ble også litt overraskende vedtat. Senterpartiet vil også ha to barnehageopptak i året og partiet vil innføre skolemat.

Fangst- og fiskerettigheter til fylkene

Senterpartiet gir heller ikke opp kampen mot foretaksmodellen i sykehussektoren. Partiet ønsker denne modellen fjernet, men vil beholde det statlige eierskapet til sykehusene. I stedet skal en demokratisere og desentralisere styringen av sykehusene, heter det i programmet.

Senterpartiet vil også ha en kraftig omlegging av fiskeripolitikken. Et forslag fra Finnmark, om at hvert fylke skal opprettholde sine tradisjonelle fangsrettigheter og der fiskerettigheter fordeles av myndighetene og ikke skal kunne selges eller flyttes ut av det fylket det tilhører, ble vedtatt.

Finnmark fikk også gjennomslag for at det skal avsettes midler over statstbudsjettet for å sikre en desentralisert mottaksstruktur for fisk.