- Vi har mottatt en rekke bekymringer de siste årene på forskrivning av vanedannende legemidler. Meldingene har kommet fra pårørende, apotek, politi, NAV, rusomsorgen, og fra helsepersonell. I flere av tilfellene har vi startet tilsynssaker, sier assisterende fylkeslege Cato Innerdal til smp.no.

Innerdal og fylkeslege Christian Bjelke reagerer spesielt på at andre leger skriver ut medisiner uten at pasientens fastlege er klar over det. Dermed kan det ende med for stor dose, noe som kan være uforsvarlig, ifølge Innerdal.

Fikk 24.000 tabletter

- I alle tilsynssakene våre ble det avdekket til dels alvorlige forhold, hvor enkeltpasienter hadde fått svært store mengder vanedannende legemidler, fortsetter han.

I løpet av en 12 måneders periode skal en pasient ha fått utskrevet det som samlet sett tilsvarte hele 24 000 tabletter med Paralgin og Pinex forte.

- Kan føre til omfattende misbruk

I fjor fikk 10 leger på landsbasis tilbakekalt retten til å skrive ut slike legemidler. To av disse var leger i Møre og Romsdal. I tillegg ble det gitt advarsler, på bakgrunn av flere klager fra fastleger i forhold til praksisen ved "smertepoliklinikkene" i fylket.

- Hvilke konsekvenser kan dette ha?

- Vi legger vekt på at leger skal ha en restriktiv praksis. Særlig fordi pasientene kan bli avhengig, eller eventuelt forlenge eller forverre allerede oppstått avhengighet. I enkeltsaker de siste årene har vi sett at slik ukritisk forskrivning åpenbart har vært medvirkende til at pasienter har utviklet omfattende avhengighets- og misbruksproblematikk, sier Innerdal.

- Er det manglende journalføring som er problemet?

- Utfordringen er at journalsystemene ikke kommuniserer med hverandre. Dette innebærer at fastlegen, legevaktslegen og sjukehuslegen ikke kan se hva den andre har skrevet. Det siste året har man for øvrig innført et nytt system for elektroniske resepter. Dette åpner for at legen kan, med samtykke fra pasienten, se hvilke legemidler vedkommende har fått utskrevet. Bakdelen er at det kun registreres de reseptene som har blitt sendt elektronisk. Flere apotek har opplyst oss om at dette åpner for at pasienter med rus- eller legemiddelavhengighet får "papirresepter" fra legevaktslegen, bedriftslegen, sykehuslegen osv., sier Innerdal, og fortsetter:

- Dette fører til at fastlegen ikke har oversikt over hvilke legemidler pasientene har fått, og at de derfor har fått for mye.

- Hvem har ansvaret?

Ifølge Innerdal har flere fastleger vært frustrert over at kolleger ikke har informert om hva de har skrevet ut.

- Det er helt klart at det er den legen som skriver ut medisinen som har det fulle ansvaret.

- Når en lege forskriver vanedannende legemidler til en pasient som ikke står på hans fastlegeliste, skal legen orientere pasientens fastlege om dette, sier Innerdal.

Minimumskrav

Assisterende fylkeslege Innerdal mener at det er et minimumskrav å ha oversikt over hvilke legemidler pasienten benytter, dersom man skal yte forsvarlig helsehjelp.

- Et ønske fra pasienten om at fastlegen ikke skal informeres, bør skjerpe mistanken om legemiddelavhengighet og føre til at det ikke blir skrevet ut. Selv om de aller fleste leger har en restriktiv holdning til dette, er det viktig at alle leger holder fastlegen oppdatert, sier Innerdal.

Assisterende fylkeslege Cato Innerdal reagerer på at andre leger skriver ut medisiner uten at fastlegen vet om det.