– Jeg forstår ikke hvem som skal tjene på dette, det virker som en prinsippsak som har blitt stående fast. Nordmenn har bare en viss sum å bruke på mat og husholdning, og den blir ikke større om butikkene er åpne på søndager, sier avdelingsleder for Handel og Kontor i Møre og Romsdal, Jonny Meland.

Motstand fra NHO

Den nye regjeringsplattformen er klar på at de ønsker å tillate flere butikker å holde søndagsåpent.

NHO, som ellers har uttalt seg i positive ordelag om den nye regjeringens retning, har lenge signalisert at de er imot forslaget. Grunnen er at både lønnsomheten blir dårligere, og maten dyrere.

En spiral

Meland er enig med NHO.

– Kostnadene ved å holde åpent en ekstra dag i uken må dekkes inn på en eller annen måte. Det er naturlig å tro at det gir økte matpriser, sier Meland, som trekker fram en annen faktor han mener har vært lite belyst:

– Det er ikke bare de butikkansatte som må jobbe søndager hvis dette blir en realitet. Vektere, vaskeansatte og leverandører må også i jobb. Det vil få ringvirkninger for det offentlige, og kanskje blir det krav om søndagsåpne barnehager. Det blir en spiral som blir vanskelig å stoppe, sier Meland.

Matvarekjedene negative

Også de store matvarekjedene Rema, NorgesGruppen og ICA har sagt at de er imot mer søndagsåpent, og ønsker å  opprettholde dagens ordninger med søndagsåpent for butikker under 100 kvadratmeter.

Om forholdene for de ansatte sier regjeringserklæringen følgende: «Regjeringen vil sammen med partene i arbeidslivet vurdere hvordan de butikkansatte kan bli omfattet av et godt lovverk når det gjelder arbeidstid og medbestemmelse.»

Si din mening