Fylkesordfører Jon Aasen (Ap) betegner skissen til direktør Astrid Eidsvik i Helse Nordmøre og Romsdal som dramatisk. Eidsvik legger blant annet opp til at akuttkirurgien i Volda flyttes til Ålesund, at akuttkirurgien i Kristiansund flyttes til Molde, at barneavdelingen i Kristiansund flyttes til Ålesund og at fødeavdelingene i Kristiansund og Molde samles ett sted. Alderspsykiatrien skal flyttes fra Hjelset i Molde til Ålesund.

- Det går ikke an å holde på slik år etter år. Hvis det er faglige grunner til endringene som foreslås, så må man våge å si fra om det, sier Aasen.

Han sier at det er andre enn fylkeskommunen som har hånda på rattet, men at han liker dårlig det som nå skjer.

Les også: - Kuttene må gjennomføresLes også: Vurderer å kutte hardt i Volda

- Lammende

Fylkesvaraordfører Gunn Berit Gjerde (V) sier at det er nødvendig å ta den politiske styringen av sjukehusene tilbake.

- Vi er blitt utsatt for en forferdelig uro i år etter år. Sjukehussaken ligger der som en betennelse som kommer opp igjen med jevne mellomrom. Det er ødeleggende og lammende både for innbyggerne i fylket, for pasientene og for de ansatte.

Hun er lite fornøyd med stortingsrepresentant Harald Tom Nesvik (Frp) som tidligere hadde en utømmelig lommebok, men - som ifølge Gjerde - nå sier at budsjettene må holdes i sjukehusfinansieringen.

- Det er en statlig oppgave å drifte sjukehusene og å bevilge de pengene som må til for å opprettholde et forsvarlig helsetilbud, sier hun.

- Rammer nordfylket

Torgeir Dahl (H), som er ordfører i Molde, mener at Eidsviks utspill først og fremst rammer sjukehustilbudet i Nordmøre og Romsdal.

- Bortsett fra akuttkirurgien i Volda, dreier alt seg om kutt i Kristiansund og Molde, sier Dahl.

Han er også kritisk til prosessen Eidsvik legger opp til. Dahl viser til at hun ikke har forankret utspillene sine i systemkvalitet. Hun har heller ikke regnet på hvor store innsparinger endringene vil gi. Det hun sier er at dette trolig ikke er nok, noe som betyr at det vil komme enda flere kuttforslag senere. Videre har hun ikke sjekket det mulighetsområdet for enkelte av ideene sine opp mot Helsedepartementet.

Funksjonstapping

Iver Nordseth (V) fra Smøla mener at grepene som Astrid Eidsvik legger opp til skaper uro og kan oppfattes som føringer for lokalisering av et nytt sjukehus i Nordmøre og Romsdal.

- I alle fall skaper det usikkerhet rundt lokaliseringen. Vi trenger hverken mer uro eller usikkerhet nå, sier Nordseth.

Han beklager en betent proses som gir rom for mange spekulasjoner, og han liker dårlig forslag som legger opp til å tappe et nytt felles sjukehus i Nordmøre og Romsdal for funksjoner.