E-boksatsinga er et spleiselag mellom fylkeskommunen og alle de 36 folkebibliotekene i Møre og Romsdal.

– Vi håper å kunne tilby e-bøker før sommerferien. Det er gjerne i feriene at e-bøker blir lest, mens folk er på farta, sier Vidar Kursetgjerde ved fylkesbiblioteket.

– På høg tid, kanskje?

– Ja, Møre og Romsdal er ikke tidligst ute med e-bøker. Når vi er i gang fra 1. juni tror jeg det bare er Finnmark igjen. Dette er ei satsing som må på plass, sier Kursetgjerde.

E-bok for alle

Til sammen skal det brukes rundt 500.000 kroner på en tilgjengelig e-bokbase. Hvert folkebibliotek skal bidra med fem prosent av mediebudsjettet, til sammen rundt 300.000 kroner. Resten dekker fylket. Pengene rekker til 1.200 boktitler, kanskje flere, anslår Kursetgjerde.

– Det blir mest voksen skjønnlitteratur, men bokbasen skal utvides etter hvert. Alle med lånekort og adresse i Møre og Romsdal vil ha tilgang til e-bøkene på alle lokale bibliotek, så lenge de selv har lesebrett eller en telefon å lese på, sier Kursetgjerde. Skolebibliotekene i de videregående skolene i fylket er invitert til å være med.

Enkelt utlån

Lånetida for en e-bok vil være den samme som for en vanlig papirbok, men den trenger ikke å leveres inn igjen. Boka forsvinner bare når lånetida går ut.

E-boka er også et godt tilbud til folk som er plaget med synet, fordi skriftstørrelse og skrifttype kan justeres etter behov.

Etterspørsel

– Vi har alle slags lånere som spør etter e-bøker, overraskende mange er damer over 60 år. De ble kanskje aldri aktive pc-brukere, men gikk rett på nettbrett i stedet, sier biblioteksjef Mariann Schjeide ved Ålesund bibliotek.

– E-bøker betyr ikke at papirboka snart er død. Det er revnede likegyldig hvilket format litteraturen kommer i, så lenge folk leser. Bibliotek av i dag skal ha tilgang til alle teknologiske nyvinninger som samfunnet ellers bruker. Så ja, det er på tide at e-bøkene kommer til Møre og Romsdal. Jeg tror vi slår Finnmark, sier Schjeide.