– Mølla har tatt imot dem som var 18 år eller eldre i over 40 år. De som var 18 år da dørene åpnet første gang, er i dag besteforeldre til de som er innom i dag, forteller dagens driver Helge Johansen i Restaurantdrift Ålesund.

Han har i disse dager fullført en oppussing av utestedet.

– Vi har fått en ny avdeling i inngangspartiet, der vi også tilbyr sterkere saker. Det er vår rolig-avdeling, og tilfører noe helt nytt på Mølla, sier Johansen.

Skrudde frisyrer

Men det var Olav Rosenberg som startet det hele, 1. oktober 1971, og åpningen ble andektig dekt i Sunnmørsposten: «Forgjeves vil man lete etter et mer stilfullt, intimt og særpreget sted mellom Bergen og Trondheim enn Ålesunds nyeste restaurant Peppermøllen, som åpnet med stor festivitas i går. Smokingkledde mannfolk duftende av Brut etterbarberingsvann og damene flest med helsidt og skrudde frisyrer» sto det i avisa, som også bemerket av Rolv Wesenlund var blant de inviterte.

– Jeg drev Peppermøllen fram til 1989, siden har jeg ikke vært der, forteller Rosenberg.

I hans tid var plassen et spisested med dansemuligheter.

– Det var svigerforeldrene mine som eide huset, og vi hadde tenkt å starte en kiosk, men så fant vi kjelleren og så var det gjort, sier han.

Attraksjon

Foruten å være et av Ålesunds in-sted nummer en på 70-tallet, hadde Mølla en annen attraksjon.

– Når det var høy flo, kom vannet inn og dekte gulvet der. Den første floa opplevde vi allerede en drøy måned etter åpninga, og midt under en middag for en gruppe amerikanske turister. De satt og spiste middag med vannet opp til anklene og trodde det var en del av konseptet. De skrek «marvellous» og var fra seg av begeistring, ler Rosenberg.

Karaoke

Etter Rosenberg var det Jarle Støyva, «Okken» Pedersen og Anders Krogen som i tur og orden regjerte Mølla, før Restaurantdrift AS tok over i 1993.

– Og gjorde plassen til det den er i dag, en ren uteplass uten matservering, forteller Johansen.

Men de har fortsatt flere attraksjoner.

– På 90-tallet begynte Mølla med karaoke, og det driver vi med enda. Mange trodde det ville gå av moten, men det er mer populært en noensinne, mener Johansen.

Vannproblemer

I tillegg har de arvet problemet med vanninnsig ved høyvann.

– Det er vi ikke så begeistret for, ler Johansen.

Han ønsker å være tro mot det konseptet Mølla ble kjent for på 90-tallet.

– Nå har vi drevet her i nesten 20 år, og har funnet vår stil. I en knalltøff bransje gjelder det å holde seg til det som er trygt, og vi har fulle hus hver helg, sier Johansen.

I tillegg er Mølla blitt en samlingsplass på dagtid også.

– Det er en relativt fast gjeng som finner en trygg havn hos oss, og løser verdensproblem. Jeg tror nok vi er et av de utestedene i Norge som har holdt ut lengst, og jeg er sikker på at vi om ni år kan feire Møllas 50-årsdag med brask og bram, sier Johansen.

Høy vannføring. Det gikk kun en måned etter åpninga før Peppermøllen fikk oppleve sin første flom. Personalet gjorde sitt beste for å vekk vannet, mens amerikanske gjester applauderte.
Oppussing. I disse dager har Mølla gått gjennom nok en ansiktsløftning, og ved inngangspartiet er det bygd en ny bar. Bartender Hege Valle er på plass.