Les også: Svar på ofte stilte spørsmål om abonnement

– Det blir ingen forskjell for flertallet av abonnentene til Sunnmørsposten og andre lokalaviser på Sunnmøre. 90 prosent av opplaget vi distribuerer blir gjort med våre egne bud. Og de er blitt svært punktlige, sier daglig leder Geir Follestad i Nordvest Distribusjon til Sunnmørsposten.

Begrenset avtale

Etter at Posten sluttet å levere post på lørdager, vant ålesundsselskapet Kvikkas AS den landsomfattende kontrakten om lørdagsdistribusjon. Avtalen er noe begrenset i forhold til den Posten hadde. Det medfører merkostnader for avisene. Bransjeorganisasjonen MBL har bedt Samferdselsdepartementet om 14 mill. kroner ekstra årlig for å dekke dette tapet.

– Vi har et ryddig forhold til Kvikkas, men deres avtale med Samferdselsdepartementet innebærer at det blir noen «hull» i distribusjonen. Den mest alvorlige er at avisene ikke blir lagt i postbokser som før. Posten har enerett på levering i postbokser, og så lenge de ikke distribuerer på lørdager, blir avisene liggende til mandag.

Problemer i Nordfjord

– Der postboksene er knyttet til Post i butikk kan vi jo håpe på at det ordner seg. Dersom det ikke går, har vi jo i tettbygde strøk våre egne bud som kan bringe avisene i postkassa til abonnentene.

– Hva med fjernabonnenter?

– Det kan bli problemer med distribusjon i Stryn, Loen og Olden. Kvikkas har valgt Førde som distribusjonspunkt. Det betyr at vi må sende aviser fra Ålesund til Førde om natta, men det er i praksis ikke mulig, sier Geir Follestad.

– Det vil også bli problem for riks-distribusjonen, sending av aviser utenfor regionen. Der er vi avhengige av Posten. Avisene går ikke fra trykkeriet i Ålesund før mandag, og det kan bli tirsdag før disse abonnentene får avisa, sier Follestad. Han lover at Nordvest Distribusjon skal følge nøye med i pakkeriet førstkommende lørdag.

Runar Vegsund ,salgssjef privatmarked i Sunnmørsposten, sier at man kommende lørdag vil bemanne opp service- avdelinga for å kunne svare abonnenter så godt som mulig.

Kan bli positiv opplevelse

– Det vil være folk her mellom kl. 10.00 og 16.00 for å bistå abonnenter som ikke får avisa. Den enkleste måten å nå oss på er å sende en mail, sier Vegsund, som krysser fingrene for at det ikke blir krøll med abonnementslistene når nye systemer blir tatt i bruk.

– Rutinene på ombæring blir endret. Noen vil oppleve omleggingen positivt ved at de får avisa tidligere enn før. Andre kan bli sist på ruta og kan i verste fall måtte vente til kl. 17 før de får lørdagsavisa, sier han. Vegsund mener også at distribusjonen på Nordøyane i Haram og Sandøy er sårbar fordi man er avhengig av ferjer.

– Hva med abonnenter som får avisa i postboks?

– Bor man i et område som er omfattet med våre egne bud, er det sjølsagt ingen ting i vegen for at man kan få avisa hjem i postkassa, men da må det gjelde hele uka, ikke bare lørdager, sier han.

Runar Vegsund legger samtidig til at alle abonnenter av Sunnmørsposten har gratis tilgang til e-avisa. Den kan leses på mobiltelefon, nettbrett eller PC.

– Dermed vil man kunne få Sunnmørsposten allerede kvelden før utgivelsen. Det er et økende antall abonnenter som benytter seg av denne mulig-heten, sier Vegsund.

Beredskap: Runar Vegsund, salgssjef privatmarked, i Sunnmørsposten har skjerpet beredskapen kommende lørdag når Posten ikke lenger skal distribuere deler av avisopplaget.