– Ålesund er i en økonomisk situasjon som tilsier at det må sterk lut til for å komme på rett kjøl, sier arbeiderpartipolitiker Eva Vinje Aurdal.

Ålesund kommune hadde et underskudd på over 80 millioner kroner ved utgangen av 2013. I år ser det ut til at kommunen får et nytt underskudd på 60 millioner kroner, opplyser konstituert rådmann Ronny Frekhaug.

Les også: Foreslår millionøkning i skatter og avgifter

Tre forslag

Tirsdag 10. juni får Aurdal og de andre medlemmene av formannskapet framlagt et forslag fra rådmannen om å øke eiendomsskatten.

Forslaget er lagt fram i tre alternativ. Det første alternativet er på 43 millioner, der eiendomsskatten er lik den som ligger i vedtatt økonomiplan. I det andre alternativet er eiendomsskatten økt med 30 millioner kroner, i det tredje med 52 millioner kroner.

Støtte fra Krf

For å kunne drive en kommune med god standard på eksempelvis skoler og barnehager, ser Aurdal det som ei løsning å øke eiendomsskatten.

Det stiller også Tore Johan Øvstebø (Krf) seg bak.

-Jeg ser det som eneste mulighet for å kunne opprettholde et anstendig tjenestetilbud. Vi kan ikke kutte mer i skole og helse, sier Øvstebø. Han er usikker på hvor stor økning han er villig til å være med på, men han håper i det lengste at politikerne kan lande på ei økning på 30 millioner, og ikke det siste alternativet.

Følg smp.no på Facebook

Selge eiendommer?

For å kunne øke inntektene til kommunen, ser KrF-representanten det som ei mulighet å selge unna kommunale eiendommer.

-Det kan også tenkes at en bør se på om kommunen kan bygge flere boliger, og leie ut, for å øke inntektene, uttaler Øvstebø.

På utgiftssida ser han at en kan spare inn noe på å samkjøre planleggingsoppgavene i kommunen.

– Urettferdig

Gruppeleder i Ålesund Høyre, Monica Molvær, har så vidt fått tid til å kikke på sakspapira når vi ringer. Hun ønsker å ta en diskusjon med gruppa si før hun gir noen signal om hva hennes parti vil gå for.

Heller ikke Geir Stenseth (Frp) ønsker å trekke noen bastante slutninger før han har fått satt seg ordentlig inn i saka.

Han peker på at Ålesund kommune siden 60-tallet har hatt eiendomsskatt, men at den har vært holdt på et lavt nivå. Hadde det vært opp til han, ville han ha fjerna muligheta til å ilegge eiendomsskatt.

– Eiendomsskatten er den mest urettferdige skatten vi har. Den tar ikke hensyn til gjeld, forsørgerbyrde eller inntekt, uttaler Stenseth.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Han ser ikke positivt på å øke en skatt som rammer millionæren og minstepensjonisten like hardt.

– Både Molde og Kristiansund har mye høyere eiendomsskatt enn Ålesund kommune, men de kommunene er på knea de også. Det ser ikke ut til at det hjelper bare med økt eiendomsskatt. Vi må se på kostnadene, hele strukturen i kommunen.