Styret i Krikane barnehage i Sykkylven har siden 2008 tatt ut mer enn tre millioner kroner i styrehonorar, skriver Utdanningsnytt.

Den private barnehagen hadde i 2014 minus i regnskapet og en negativt egenkapital på 2,2 millioner kroner. Likevel fikk de fire styremedlemmene utbetalt 720.000 kroner i 2014. Året i forveien landet styret på honorar på til sammen 800.000 kroner.

– Et arbeidende styre

Ett av styremedlemmene, Semir Dik eier, er også daglig leder og eier en fjerdedel av aksjene i selskapet. Han forsvarer honorarene med at styret har hatt mange arbeidsoppgaver.

– Dette er ikke et styre som kun har stilt på møter og gjort strategisk styrearbeid, men i realiteten et arbeidende styre som har utført mange arbeidsoppgaver knyttet til driften av barnehagen, blant annet i forbindelse med styrers sykefravær og permisjon, og oppfølging av bygg og utearealet i barnehagen, sier han til Utdanningsnytt.

Diks kone er også styremedlem, sammen med hans svigerinne og svoger. Sistnevnte er styreleder.

Barnehagen som ble startet opp i 2006 har i en årrekke hatt minus i på driftsresultatet, og hatt økende negativ egenkapital siden 2007. Bare i 2010 og 2015 ble det overskudd fra drifta. Selskapet har 19 ansatte og tilbyr 66 barnehageplasser.

PBL forstår at spørsmålet stilles

Kommunikasjonsdirektør Marius Iversen i Private Barnehagers Landsforbund (PBL) kjenner ikke til den konkrete saken, men forstår at det stilles spørsmål ved størrelsen på honorarene. På generelt grunnlag mener han at styrehonorar bør ligge på et nivå som økonomien i selskapet kan bære.

Honorarene ligger skyhøyt over nivået i de tre andre private barnehagene i kommunen. Sykkylven kommune ba i fjor om en vurdering fra fylkesmannen i Møre og Romsdal om honorarer kunne være en form for skjult utbytte, men har ingen planer om å gjøre noe mer med saken per i dag.

Les flere nyheter fra Indre på smp.no