– Russland innfører fullstendig stopp i import av storfekjøtt, svinekjøtt, frukt, grønnsaker, fjærfekjøtt, fisk, ost, melk og andre melkeprodukter fra EU, USA, Australia, Canada og Norge, sier Russlands statsminister Dmitrij Medvedev.

Forbudet trer i kraft umiddelbart og vil vare i ett år, ifølge statsministeren.

EU-kommisjonen skriver i en uttalelse at de forbeholder seg retten til å «ta grep» når de har gått igjennom de russiske tiltakene.

Viktig marked

Russland er det største og viktigste eksportmarkedet for norsk sjømat, ifølge Nærings- og fiskeridepartementet. Norge eksporterer laks, ørret, torsk, makrell og sild til Russland.

De russiske sanksjonene ga seg umiddelbart utslag på Oslo Børs. Marine Harvest gikk til topps på omsetningslisten, og fikk et kraftig kursfall. SalMar ble også handlet mye og også her falt aksjekursen.

Norge eksporterer også noe ost, deriblant rundt 100 tonn av smøreosten Snøfrisk i året, til Russland, skriver Dagbladet.

Kompenserer

Av de rammede landene er det Ukraina Russland importerer mest mat fra. I 2013 importerte Russland matvarer til en verdi av 12,5 milliarder kroner fra Ukraina.

Etter Ukraina er det Tyskland, USA, Nederland, og Frankrike som rammes hardest av importforbudet.

Fra EU importerer Russland ost for 8,1 milliarder kroner, svinekjøtt for 8 milliarder kroner og alkohol for 5,6 milliarder kroner. Det importeres også mye epler, druer og annen mat fra EU til Russland.

Russlands landbruksminister Nikolai Fjodorov sier Russland vil kompensere ved å importere mer kjøtt fra Brasil og mer ost fra New Zealand.

Fjodorov hadde torsdag samtaler med Kasakhstan og Hviterussland. De skal ifølge landbruksministeren ha blitt enige om tiltak for å forhindre at vestlige varer snikimporteres igjennom de to landene.

– Har ikke forstått

Da statsminister Medvedev annonserte hvilke varer som skal stanses, kalte han sanksjoner «en blindvei».

– I lang tid har vårt land drøyd med å svare på de såkalte sanksjonene, som enkelte myndigheter har nedlagt i forholdet til Russland. Vi har til det siste håpet at våre utenlandske kollegaer skulle forstå at sanksjoner er en blindvei og ikke hjelper noen, sier han ifølge Nord 24s oversettelse av talen.

– Situasjonen har blitt sånn at vi ser oss nødt til å svare på disse tiltakene, fortsetter Medvedev.

Ifølge jussprofessor Peter Ørebech ved Norges fiskerihøgskole ved Universitetet i Tromsø, kan Norge og andre land klage Russlands sanksjoner inn for Verdens handelsorganisasjon (WHO).

– Man kan tollregulere importen, men ikke forby noen varer, sier han til  NRK.

Forbyr flygninger

Medvedev sier Russland også vil forby ukrainske flyselskaper å fly over landet. Han truer samtidig med å innføre samme forbud for amerikanske og europeiske flyselskaper.

Et slikt forbud vil særlig ramme flyginger til Asia, og vil øke kostnadene betraktelig for flyselskaper som i dag flyr over Russland.

EU og USAs økonomiske sanksjoner mot Russland har blant annet ført til at det russiske lavprisselskapet Dobrolyot har stanset alle sine flyginger. Årsaken er at flyselskapet ikke hadde råd til å fortsette, etter å ha mistet flere kontrakter med europeiske partnere.

Russiske motsanksjoner

Forbudene kommer som svar på landenes sanksjoner mot Russland på grunn av situasjonen i Ukraina. Forrige uke trappet EU opp sine sanksjoner, blant annet ved å stanse eksport av rør og utstyr til russiske oljeselskaper og all eksport av våpen på unionens våpenliste.

Fram til denne siste sanksjonsrunden, har EUs sanksjoner mot Russland kun rettet seg mot selskaper og enkeltpersoner som har vært involvert i Ukraina-konflikten. (©NTB)