– Vi er alle bekymra. Først og fremst frykter vi for sikkerheten til barna våre. Men vi frykter også for det pedagogiske tilbudet, sier Beate Stavdal Riise.

Sammen med de andre foreldrene ved Lerstad barnehage har de sendt varsku til kommunen i form av et bekymringsbrev. De mener nye bemanningskutt i barnehagene i Ålesund er urimelig og ugjennomtenkt, og rammer både sikkerheten og kvaliteten.

– Resultatet er altfor mange barn på for få voksne, sier foreldrene.

Bemanningskutt to dager i uka betyr at to voksne må ha ansvar for 18 barn disse dagene.

– Hvordan skal de voksne i barnehagen kunne gi barna omsorg og nærhet, når de har ni barn hver som alle har sine behov som skal dekkes? spør foreldrene.

Den fysiske utforminga på barnehagen gjør det og vanskelig å samle barna i større grupper.

Verre

– Jeg er veldig bekymra. Alle i personalgruppa er veldig bekymra over det som skjer, når vi har måttet nedbemanne. Og det blir mye verre i august. Da kommer mange, nye små barn, under tre år, som trenger tette voksne hele tiden, sier styrer Turid Lunde ved Lerstad barnehage.

Reduksjon med 35 prosent assistentressurs gjør at «endene ikke møtes» bemanningsmessig.

Sikkerhet

– Vi gjennomfører nå en ROS-analyse (risiko- og sårbarhetsanalyse) i barnehager. Når vi får resultatet av disse, vil vi iverksette tiltak ut ifra det. Å opprettholde trygghet for barna, er det aller viktigste, påpeker kommunalsjef Bjørn Ivar Rødal.

Han har allerede fått tilbakemeldinger fra flere barnehager om at det er vanskelig å få personalkabalen til å gå i hop.

Risiko

– Barnehager i Ålesund har hatt to tragiske ulykker de senere åra. Er ikke lav bemanning og en risikofaktor?

– Det er viktig at vi lærer av ulykkene, og vi har tatt de opp i våre fora og satt inn tiltak. Og nå blir det gjennomført ROS-analyser i alle barnehager, påpeker Rødal.

Han viser videre til at Ålesund kommune etter gjennomførte bemanningskutt, nå er kommet ned på samme bemanningsnivå som kommuner ellers i landet. Før lå Ålesund over.

Samtidig er det et faktum at Ålesund har mange små kommunale barnehager.

Struktur

Både rådmann og bystyre har sett at det vil være uforsvarlig å fortsette bemanningsreduksjonen i Ålesunds 15 kommunale barnehager utover det som er vedtatt. Isteden må de se på selve barnehagestrukturen, med øye for kommunens små- og mellomstore barnehager, som er dyrere å drive enn store.

Sju

Sju kommunale barnehager kommer ifølge Rødal i denne kategorien.

– Stokke og Ratvikåsen er veldig små barnehager. I tillegg har vi Åsemulen, Kvennaneset, Midtbyen, Lerstad og Hessa, hvorav Hessa legges ned fra i høst, påpeker Rødal.

Allerede i august vil politikerne få fremlagt ei barnehagemelding de skal ta stilling til.

– Målet er at alle som har rett til barnehageplass skal få plass, noe vi har i dag. Utfordringen er å gi barnehageplass så nært bosted som mulig og det har vi utfordringer med noen steder i kommunen, særlig på Ellingsøy, sier Rødal.

Kutt

Totalt skal kommunen spare 6,5 millioner på barnehagesektoren inneværende år, hvorav 2,9 millioner på redusert bemanning. I 2016 skal det spares 8,7 millioner.

<strong>PEDAGOGISK:</strong> Beate Stavdal Riise og Tonje Tjervåg Fredriksen spør hvordan barnehagen kan være en god pedagogisk institusjon, når budsjettkutt styrer barnehagene mot å bli en oppbevaringsinstitusjon. Foto: Nils Harald Ånstad
<strong>TRYGGHET:</strong> – Det er veldig viktig at alle føler at barna er i et trygt miljø, sier Bjørn Ivar Rødal, kommunalsjef Ålesund kommune. I løpet av august skal politikerne få fremlagt ROS-analyse for barnehagene. Foto: Nils Harald Ånstad