Nobelkomiteen gir også prisen til menneskerettighetsforkjempere i Belarus og Ukraina og innfrir dermed forventningene om at årets fredspris på en eller annen måte ville være tilknyttet situasjonen i Ukraina.

I fjor var sjefredaktør Dmitrij Muratov i Novaja Gazeta blant vinnerne. Siden da har situasjonen for avisen gått fra vondt til verre, og nylig fikk avisen inndratt lisensen for å drive på nett.

Ved å gi prisen til belarusiske Ales Bjaljatski, den russiske menneskerettsorganisasjonen Memorial og ukrainske Center for Civil Liberties vil Nobelkomiteen framheve sivilsamfunnets innsats for fred og demokrati.

Kritikk av makten

– Prisvinnerne har i mange år stått opp for retten til maktkritikk og grunnleggende rettigheter for borgerne. De har gjort en enestående innsats for å dokumentere krigsforbrytelser, brudd på menneskerettigheter og maktmisbruk, heter det i begrunnelsen som komiteens leder Berit Reiss-Andersen la fram.

Bjaljatski sitter i dag fengslet i Belarus, omtalt som Europas siste diktatur og alliert med Russland. Han er forfatter, demokratiforkjemper og menneskerettsaktivist og stiftet i 1996 organisasjonen Viasna, som betyr «vår» på norsk.

Organisasjonen støttet fengslede demonstranter og deres familier. Han har også sittet fengslet tidligere, mellom 2011 og 2014, og ble på nytt pågrepet i 2020.

Bekymret

Nobelkomiteen frykter at tildelingen av fredsprisen kan føre til farligere forhold for prisvinnerne og er særlig bekymret for Ales Bjaljatski.

– Det er et dilemma vi i Nobelkomiteen ofte står overfor, og en vurdering vi alltid tar på det største alvor, svarer Reiss-Andersen på spørsmål fra NTB.

– Bjaljatski er fengslet under særlig vanskelige forhold, og vi ber om at denne prisen ikke påvirker ham negativt, men håper den kan bidra til å styrke hans kampånd.

Nobelkomiteens leder oppfordrer Belarus til å løslate Bjaljatski og håper han kan komme til Oslo for å motta prisen.

– Det er tusener av politiske fanger i Belarus, og jeg er redd mitt ønske ikke er særlig realistisk. Men jeg oppfordrer til at han løslates.

Overveldet!

Bjaljatskis kone Natalia Pintsjuk sier hun er overveldet av tildelingen.

– Jeg vil få uttrykke min dypeste takknemlighet overfor Nobelkomiteen og verdenssamfunnet som har anerkjent det arbeidet Ales, hans kollegaer og hans organisasjon har gjort, sier hun til nyhetsbyrået AFP.

Den belarusiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja, som lever i eksil, gratulerer Bjaljatski.

– Prisen er en viktig anerkjennelse for alle belarusere som kjemper for frihet og demokrati. Alle politiske fanger må løslates, skriver hun på Twitter.

Grunnlagt av Sakharov

Menneskerettsorganisasjonen Memorial har i årevis vært en favoritt til Nobels fredspris. Organisasjonen ble grunnlagt i 1987 av blant andre fredsprisvinner Andrej Sakharov og menneskerettighetsforkjemper Svetlana Gannusjkina.

– Under Tsjetsjenia-krigene samlet og verifiserte Memorial informasjon om overgrep og krigsforbrytelser begått av russiske og prorussiske styrker mot sivilbefolkningen. Lederen for Memorials avdeling i Tsjetsjenia, Natalya Estemirova, ble i 2009 drept som følge av dette arbeidet, heter det i Nobelkomiteens begrunnelse.

I desember 2021 besluttet russiske myndigheter at Memorial skulle oppløses ved tvang og dokumentasjonssenteret stenges for godt.

Dokumenterer krigsforbrytelser

Den tredje mottakeren av fredsprisen er Center for Civil Liberties, som siden 2007 har jobbet for menneskerettigheter og demokrati i Ukraina. Etter Russlands invasjon har organisasjonen jobbet for å dokumentere russiske krigsforbrytelser mot sivilbefolkningen.

– Sammen med internasjonale samarbeidspartnere gjør senteret en banebrytende innsats med sikte på å kunne stille de skyldige til ansvar for sine forbrytelser, heter det i begrunnelsen.

Reiss-Andersen avviser at årets fredspristildeling er rettet mot Russlands president Vladimir Putin, men påpeker at «hans regjering og regjeringen i Belarus representerer autoritære styresmakter som undertrykker menneskerettighetsaktivister.»

Hylles av norske politikere

De første kommentaren fra norske politikere og organisasjoner er svært positive til Nobelkomiteens valg av vinnere.

-Veldig verdige vinnere, lyder kommentaren fra Norges fredsråd.

Statsminister Jonas Gahr (Ap) Støre gratulerer vinnerne på vegne av regjeringen.

– Sammen viser de hvor viktig det sivile samfunn er for fred og demokrati, heter det i en pressemelding, som ellers viser til Nobelkomiteens begrunnelse. Støre sier han håper russiske myndigheter leser begrunnelsen og tar det til seg.

Høyre-leder Erna Solberg hyller de tre vinnerne for å beskytte retten til å kritisere makten og for arbeidet med å dokumentere krigsforbrytelser og maktmisbruk. Hun har selv tidligere nominert Memorial.

Venstres Guri Melby mener prisen sjelden har vært mer aktuell, mens SV-leder Audun Lysbakken mener den er helt riktig og setter søkelyset på demokratiets modige forkjempere.

– Krigen i Ukraina og den autoritære utviklingen i Russland er en av de viktigste truslene mot global sikkerhet på mange år, sier han.