– Nå ser vi at den virker, sier rektor Ingunn Aagård ved Ålesund videregående skole og viser til den nye fraværsgrensa på ti prosent for rett til karakter i videregående skole.

– Elevene har fått et mye mer bevisst forhold til oppmøte, og terskelen for å ikke møte opp til undervisning er blitt mye høyere, sier Aagård. Effekten av at de møter opp, er mer læring og økt gjennomføring, mener hun.

Pr. 1.november er det totale fraværet redusert til under 1/3, målt opp mot samme periode i fjor. Fag som Medier og kommunikasjon vg1 har hele 85 prosent mindre fravær. Dette gleder avdelingsleder Kai Åge Jansson.

– Vi ser at færre skulker. Med et fag med mye gruppearbeid og som krever tett samarbeid, er en avhengig av at elevene møter opp, sier Jansson. Også de videregående skolene; Spjelkavik, Fagerlia og Borgund forteller om merkbar nedgang i fraværet, etter at den nye fraværsgrensa ble innført.

Følger opp elevene

Enkelte avdelinger har før slitt med stort fravær og enkeltelever med over 50 prosent fravær, noe som gir en lærer tynt vurderingsgrunnlag. Nå er dette blitt langt enklere, ifølge Jansson.

Skolen er pålagt større ansvar for å følge opp elever med økende fravær, og jobber målrettet mot de som stadig ikke møter til time. Skolen kommer tidligere på banen i forhold til sårbare elever, og ved behov koples også hjelpeapparatet inn, som Barne-og ungdomspsykiatrien (BUP) eller helsesøster. Men i likhet med elevene, mener også rektor at behovet for helsesøstertjeneste er langt større enn tilgangen.

Stort fravær kan gi dramatiske konsekvenser, særlig for elever på yrkesfag, som uten vitnemål, ikke får lærekontrakt.

Les også Skolefraværet stuper

– Hysteri

Innføring av fraværsgrensen ga en heftig start på skoleåret.

– Det var nærmest et hysteri hvis en elev var borte, med hensyn til dokumentasjon og legeerklæring. Nå har dette roa seg veldig, sier Jansson. Han er kjent med at enkelte lærer har måttet sende hjem elever, fordi de er syke og likevel har presset seg til å gå på skolen.

– Vi er lojale mot regelverket, men det kan være behov for en justering på fraværsgrensa for de små faga, sier Aagård. Med to timer gym i uka, skal det lite til før fraværet blir så stort at vitnemålet ryker.