I et eget hjørne av salen er det denne helga utstilt bidrag fra hele 57 ulike kunstnere i alderen mellom 13 og 18 år.

Piggtråd på rammene

En av dem er Mari Lovise Skansen Kleppe, som har en egen vegg for seg selv og en serie bilder hun har kalt «Gløym aldri...». Her har hun satt fokus på Holocaust, med svart-hvitt fotografier fra konsentrasjonsleirer.

I bildene er gjerne bare ett enkelt objekt farget, være det seg kjolen til en forlatt dukke, en rose eller en enslig sko i en haug av andre. Fargene er falmede, som de er i gamle solblekede fotografier.

Det hersker en viss ro i bildene, til tross for motivene. En ro som blir brutt av den korte lengden rusten piggtråd som ligger på tvers av hver billedramme.

Papirtraner

I en annen kant av utstillingen, og i kontrast til det forrige temaet, henger og står det fargerike og møysommelig utførte origamibrettinger i mange forskjellige størrelser.

Her finnes det den klassiske tranen, ofte brukt for å symbolisere fred, sammen med små fargede pakker, stjerner og mer fantasirike kreasjoner. Det er Kristin Eline Marthinsen (15) fra Molde som har stått for denne utstillingen.

Varierte fotouttrykk

Ellers er det også flere kunstnere som er representert gjennom andre kunstverk eller enkeltbilder, være det seg blyanttegninger, maleri eller fotografier.

Tre av de unge fotokunstnerne som er utstilt her denne helga er Martine Næss Sorthe (14) fra Gjemnes, Anne Øyen Halås (14) fra Eide og Leander Pantelatos (16) fra Giske.

Martine stiller ut portrettfotos, Anne viser fram et naturbilde og Leander et øyeblikksfoto av en hund som jakter byttet sitt – en hanske – gjennom snøen.

Sosial og kunstnerisk arena

Ungdommene forteller at UKM slik sett både blir en sosial opplevelse så vel som en god mulighet til å vise fram kunstneriske evner:

- Det er kjempespennende, og man møter nye folk og blir kjent med mange. Man får vist hva man er god for, hva vi kan og hva vi kan lage, sier Martine.

Mer og mer gira på å være med

- På skolen skriver man prøver og får karakterer, men her er det den kreative delen og det man liker å holde på med på fritida som man får vist fram for et større publikum, forteller Leander.

Han har vært med på UKM to ganger tidligere Den første gangen stilte han ut en stol som han hadde dekorert med utklipte bilder av modelltog.

For de to andre er det første gang de har kunst på utstilling, men alle tre bekrefter at de har deltatt på lokalmønstringer i UKM tidligere år.

- Jeg tror det er slik at folk blir mer og mer gira på å være med. Når man først har vært med en gang så vil man gjerne være med igjen, fordi det er så godt miljø på UKM, mener Martine.

Frivillig nettredaksjon

Som utstillende kunstnere har de tre forklart at de ellers ikke har så veldig mye å gjøre på fylkesmønstringen etter at kunstverkene har blitt hengt opp. Derfor er alle tre også med i den frivillige nettredaksjonen som har base på Frænahallen nå i helga.

Her arbeider de med å fortløpende dekke sceneforestillingene og andre innslag fra fylkesmønstringen.

Nettredaksjonen her har også åpnet en såkalt photostream på nettstedet Flickr, hvor man kan se bilder tatt fra helgas forestillinger. Dem kan du se her:

Vil fange inn naturen

Anne Øyen Halås forteller at hun drevet aktivt med fotografering i litt over to år nå:

- Det første kameraet mitt var et kjempelite ett som brukte film. Men for ca et år siden kjøpte jeg meg et digitalt speilreflekskamera, sier hun..

- Jeg holder på med naturfoto for det meste, og har lyst til å fange inn hvor fin naturen egentlig er, og hvordan vi bør sette pris på den og bevare den, forteller Anne.

Konfirmasjonspenger til kamera

Leander forteller at han brukte alle konfirmasjonspengene sine på å kjøpe seg et nytt kamera. Han har holdt på med foto i et par år nå.

- Jeg føler at jeg er på et høyere nivå nå enn jeg var da jeg begynte. Man lærer ganske mye fort om man befatter seg i miljøet. Og så finnes det mange gode tips og ideer på internett, forteller han.

Han liker å bevege seg mellom forskjellige fotosjangre, men liker å ta bilder fra litt uvanlige vinkler eller med litt andre fargetoner.

- Situasjonsbilder synes jeg også er veldig spennende, sier Leander.

Interesse for mennesker

- For min del begynte det mest med å ta bilder av blomster og småting, men så fikk jeg mer interesser for mennesker og det å uttrykke følelser i bildene etter hvert, sier Martine.

Hun forteller at hun ønsker å uttrykke ulike følelser man opplever i dagliglivet gjennom sine bilder, fra sorg, glede, fortvilelse og lykke. Dette gjør hun både gjennom spesifikk bruk av farger, så vel som spesiell sminke på modellene eller rekvisitter i bildet. I et av de utstilte bildene sitter en jente med to plasterlapper festet på tvers over munnen. Enkelte ganger er ikke taushet gull.

- Jeg liker best å fotografere i svart-hvitt, eller litt over det – så det er nesten svart hvitt, men med et hint av farge, så man kan se at det er noen der, avslutter Martine.

Kristin Eline Marthinsen (15) fra Molde har stilt ut fargerik origamikunst ved årets UKM fylkesmønstring. Foto: Kjersti Andreassen
Mari Lovise Skansen Klepp har satt fokus på Holocaust, med svart-hvitt fotografier fra konsentrasjonsleirer gjennom sin bildeserie kalt Gløym aldri.... Foto: Kjersti Andreassen