To afghanske brødre som i november ble hentet på mottak i Ålesund, står i fare for å bli sendt ut av landet mandag. Nå krever advokaten deres, Jostein Løken, at utsendelsen stanses, skriver VG.

I en alderstest utført av lege Jens Grøgaard, blir lillebroren vurdert til å være fem år eldre enn han har oppgitt. Mens storebroren fortsatt står med fødselsår 1998, konkluderte alderstesten med at lillebroren var født i 1995, istedenfor 2000.

(saken fortsetter under)

Et bilde av de to asylsøkerne tatt av advokat John Christian Elden, dokumenterer hvordan alderstesten framstår som åpenbart uriktig. Det var imidlertid ikke avgjørende for fengslingsspørsmålet, mente tingretten. Lagmannsretten opprettholdt fengslingen, og de to brødrene skulle etter planen sendes ut klokka 13 mandag.

– Dette er prisgitt dommerens subjektive skjønn eller at andre ser det og bryr seg.  Dette får tragiske konsekvenser. Det er barns liv, de er ikke voksne. Barn skal vernes uansett hvor de kommer fra. Det er derfor jeg engasjerer meg, sier Løken til avisa.

(saken fortsetter under)

Advokaten opplever påstanden fra politiet om at den yngste gutten skal være 21 år som absurd, at afghaneren framsto som et «forskremt barn».

Advokat Løken viser også til vergens beskrivelse av lillebroren, som mener han kan være yngre enn 15 år, som han har oppgitt.