– Det ville være et brudd med hovedpilaren i vår egen langtidsplan så vel som forslaget til ny langtidsplan som regjeringen har lagt fram, sier Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt til NTB.

Lederen i Stortingets utenriks- og forsvarskomité torpederer dermed Venstres håp om å få flertall ved hjelp av Ap for sin alternative langtidsplan. Et hovedgrep i planen er nemlig å utsette deler av kampflykjøpet og i stedet bruke pengene på Hæren og Heimevernet.

– Vi har holdt Ap informert underveis i arbeidet og er spent på hvordan partiet tar imot forslagene våre, sa Venstre-leder Trine Skei Grande da hun presenterte partiets forsvarsplan i forrige uke.

Utsette

Venstre vil bruke like mange penger som regjeringen på Forsvaret de neste 20 årene, hvilket innebærer en økning på 165 milliarder kroner til en antatt totalsum på 885 milliarder i perioden 2017-2034.

Men der regjeringen vil ha en ny utredning av Hæren og utsette investeringene, vil Venstre gjennomføre de vedtatte investeringene nå. For å få råd til det, foreslår partiet å utsette deler av kampflykjøpet.

For første gang støtter partiet beslutningen om å kjøpe 52 fly av typen F-35 og gjennomføre kjøpet av 28 fly slik planen er. Men så vil Venstre utsette i fem år bestillingen av 18 nye samt avvente bestillingen av de resterende seks på ubestemt tid.

Uaktuelt for Ap

En slik utsettelse er uaktuelt for Arbeiderpartiet.

– Da må man forlenge levetiden for dagens F16 og dermed operere lengre med to typer kampfly parallelt. I tillegg skyver Venstre på investeringene til en tid hvor Forsvaret også må investere i nye overvåkingsfly og ubåter, sier Huitfeldt.

Venstre-forslaget fikk stempelet «solid» av Norges Offisersforbund, som for øvrig er medlem av LO. At planlagte investeringer i Hæren gjennomføres uten å vente på en ny landmaktstudie slik regjeringen ønsker, er noe forbundet støtter.

At Venstre vil styrke Heimevernet og videreføre helikopterbasen på Bardufoss samt lar virksomheten på Andøya bestå, er andre forhold Offisersforbundet gleder seg over.

Finansiering

– Det er mange gode forslag i Venstres plan til hva man kan bruke penger på, erkjenner Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt.

Men hun savner en troverdig plan for en bærekraftig finansiering, dersom man forutsetter at det ikke er flertall på Stortinget for å utsette deler av kampflykjøpet.

– Hvordan vi skal sørge for en god finansieringsordning er nettopp hva vi nå skal forhandle om. Jeg håper alle partier kan legge fra seg noen av sine primærstandpunkter i det arbeidet som ligger foran oss, sier hun. (©NTB)